Bu çalışma, Türkiye’de Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında eğitim gören lisans,
yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin organik gıdayı ne şekilde algıladıklarını
ölçmeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda, gıdaların işlenmesinde ve tüketiciye
hazır hale getirilmesinde önemli bir göreve sahip olan geleceğin aşçılarının organik
gıda konusundaki algıları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada, katılımcıların
organik gıda konusundaki algılarının derinlemesine incelenmesi için Kelime
İlişkilendirme Testi (KİT) yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma kapsamında Türkiye’de
çeşitli üniversitelerde Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında eğitim gören otuz
öğrenciye ulaşılmıştır. Analizler sonunda katılımcıların organik gıda kavramı ile alakalı
toplam 85 kelime söyledikleri ve bu kelimelerin 209 kez tekrar edildiği belirlenmiştir.
Katılımcıların organik gıda konusundaki yaptıkları tanımlar ise literatürde yapılan
tanımlarla benzeşmektedir.
The current study aims to measure how the concept of organic food is perceived by
undergraduate, postgraduate and doctorate degree students studying in the field of
Gastronomy and Culinary Arts in Turkey. For this purpose, the perceptions of the
future Chefs about organic food, who play an important role in processing and making
food ready for consumption, have been tried to be put forward. In the study, Word
Association Test (WAT) method was employed to investigate the organic food
perceptions of respondents in depth. In the scope of the study, thirty students studying
in Gastronomy and Culinary Arts departments of various universities in Turkey were
interviewed. As a result of analyses, it was noted that the respondents articulated a total
of 85 words related to the concept of organic food and these words were repeated 209
times. The definitions of the respondents about organic food are similar to those
provided in the literature.