Kapadokya’nın merkezi konumunda bulunan Nevşehir, hem turistik hem de kültürel değerler açısından oldukça önemli bir bölgede bulunmaktadır. Nevşehir tarihi geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır ve aynı zamanda ticaret yolları için de önemli bir konumda bulunmuştur. Bunlarla birlikte şehir, bu tarihi geçmişin biriktirdiği kültürel değerlerle ve verimli toprakları ile birlikte önemli bir mutfak kültürüne de sahiptir. Buna rağmen Nevşehir mutfağına ait ürünlerin bilinirliği gereken düzeyde değildir. Bu nedenle çalışmada Nevşehir mutfağına ait yöresel ürünler belirlenerek, yerel reçeteleri ve uygulama yöntemleri ile birlikte uygulanması ve öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla Nevşehir mutfağına ait yöresel ürünler birincil ve ikincil kaynaklardan elde edilerek belirlenmiş ve uygulanmıştır. Daha sonra bu ürünler Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi gastronomi ve mutfak sanatları lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile Aşçılık önlisans programı öğrencilerine uygulamalı olarak öğretilerek yapılmıştır. Böylece çalışmada Nevşehir mutfağına ait ürünlerin bilinirliğinin artırılması ve bu mutfağa yönelik değerlerin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmaya çalışılmıştır.
Located in the center of Cappadocia, Nevşehir is an important region for both touristic and cultural values. With its historical
background, Nevşehir has been home to many civilizations and has also been an important location for trade routes. In addition
to these, the city has an important culinary culture with the cultural values accumulated by this historical past and its productive
soil. Nevertheless, the awareness of Nevşehir cuisine products should be increased. In this study, it is aimed to determine the local
products of Nevşehir cuisine with local recipes and cooking methods and teach these local products to the students. For this
purpose, local products of Nevşehir cuisine were determined from local people and written sources and then products were
cooked. Afterwards, these products were teached to undergraduate and master students of gastronomy and culinary arts and
students of associate degree of culinary program and these local products were cooked with them. In this study, it has been t ried
to increase the awareness of the products of Nevşehir cuisine and contribute to its sustainability.