Abstract:
Uluslararası ilişkiler alanında akademisyen olarak Süheyl Hüseyin el-Fetlâvi, “Diplomasi, Allah Elçisi Muhammed (s.a.s.) Ve Çağdaş Uluslararası Hukukla Mukayesesi” adıyla tercüme edilen eserin özgün adı: “Diplomasiyetü’n- Nebi Muhammed (s.a.s.) Dirase Mukarine Bi’l-Kanuni’d-Düveliyyeti’l-Muasır” olarak geçmektedir.
Birinci Bölüm’de, Hz. Muhammed'in Diplomasisinin Kaynakları: “1. Sosyal Durum 2. Siyasi Durum, 3. Ekonomik Durum 4. Dini Ve Uluslararası İlişkiler” düzeyinde ele alınmaktadır. “Muhammed'in Diplomasisinin Hukuki Kaynakları Kur’an-ı Kerim, Nebevi Sünnet, Adetler/ Örfler ve o zaman uygulamada olan Uluslararası Gelenekler ve Arap Örf, Adet ve Gelenekleri” olarak incelenmektedir.
İkinci Bölüm’de Nebilik Özelliği, Diplomatik Elçilik Özelliği, Askeri Komutan Olma Özelliği, Kişilik Özelliği Paralelinde ele alınmaktadır.
Üçüncü Bölüm’de, Hz. Muhammed'in Diplomatik Şahsiyetinin Belirgin Özellikleri, Diplomatik Zekâsı incelenmektedir. Muhammed'in Bilgilendirme Toplantıları Düzenlemesi gibi çağdaş diplomasiye uyarlanmış bilgiler sunulmaktadır.
Dördüncü Bölüm’de “Hz. Muhammed'in Ayrıcalıkları ve Dokunulmazlığı, Muhammed'in Başkalarını Etkilemesi Fakat Başkalarından Etkilenmemesi, Toplumun Durumunu İyi Bilmesi, Savaş, Anlaşma ve Ticaret Konularında Uzman Olması, Kriz Yönetimi, Muhammed'in Dokunulmazlıkları ve Ayrıcalıkları ortaya konmaktadır.
Beşinci Bölüm’de “Hz. Muhammed'in Döneminde Uluslararası İlişkiler, Müslüman Olmayanlarla İlişkileri: 1. Yahudilerle 2. Hristiyanlarla 3. Mecusi Devletlerle 4. Müşriklerle İlişkiler olarak incelenmektedir. Hz. Muhammed'in Diplomatik Mektuplarının Önemi ve Uslubu, Özel Bürosu ve Protokol Kaydı” gibi konular, çağdaş diplomasi açısından sunulmaktadır.
Altıncı Bölüm’de “Muhammed'in Anlaşmaları ve Uluslararası Anlaşmazlıkları Çözüm Yolları, Anlaşmazlıkları Çözmede Diplomatik Yollar, Siyasi Sığınma” açılarından hayatı anlatılmaktadır.
Yüce Allah Elçisi’nin hayatıyla ilgili olarak, her dilde pek çok eser ve tercüme bulunmasına rağmen, bu eserin Türkçemize kazandırılması O’nun hayatının diplomasi penceresinden seyretmeye vesile olduğundan; faydalı olmuştur.