Kapadokya bölgesi’nde bulunan restoranların hizmet hatası ve telafisi açısından değerlendirilmesi.

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Çamlıca, Koray
dc.contributor.author Özgül Katlav, Eda
dc.contributor.author Yönet Eren, Firdevs
dc.date.accessioned 2022-12-05T06:57:42Z
dc.date.available 2022-12-05T06:57:42Z
dc.date.issued 2022-10-15
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/7785
dc.description.abstract Turistler bir destinasyona gittiklerinde ihtiyaçlarını gidermek üzere mutlaka yiyecek-içecek işletmelerini ziyaret etmektedir. Restoran ziyaretlerinde turistlerin aldığı hizmetlerden elde ettikleri deneyimler o destinasyon hakkındaki algıları üzerinde etkili olabilmektedir. Bu nedenle aldıkları hizmetlerin problemsiz olabilmesi için işletmelerin verdiği hizmetleri olabildiğince hatasız bir şekilde sunması ve hizmet telafisi stratejilerinin olması müşteri memnuniyeti, davranışsal niyetleri önemli olabilmektedir. Restoranlarda sıklıkla yaşanan hizmet hataları araştırmalara konu olmaktadır (Hoffman vd., 1995; Nguyen ve McColl Kenedy, 2003; Yang, 2005; Ok vd., 2006; Silber vd., 2009; Tsai ve Su, 2009; Chua vd., 2010; Namkung ve Jang, 2010; Çalışkan, 2013; Agu, 2022; Kim vd., 2022) birçok araştırmacının ilgisini çeken başlıca konulardan olmaktadır. Kapadokya Bölgesi destinasyon olarak bünyesinde 400’den fazla yiyecek-içecek işletmesi bulundurmaktadır. Bu durum işletmeler arasında rekabetçi olmayı gerektirmektedir. Bu rekabetçi ortamda işletmelerin sunmuş olduğu hizmetlerden turistlerin memnuniyeti aldıkları yorumlar etkilemektedir. Yorumlar ise potansiyel ziyaretçilerin işletmeleri tercih etme sebepleri arasında önemli bir unsurdur. Kapadokya bölgesinde yer alan yiyecek içecek işletmelerine yönelik müşteri yorumları üzerine birçok çalışma bulunmasına rağmen hizmet hataları ve telafilerine yönelik çalışma sayısı sınırlıdır. Bu nedenle bu çalışmada Türkiye’nin önemli turizm destinasyonlarından biri olan Kapadokya Bölgesi’nde bulunan ve Tripadvisor’da ilk 10 sırada olan işletmelere ilişkin hizmet hataları ve telafilerine yönelik işletmelerin yapmış olduğu uygulamalar incelenmiştir. Çalışmada öncelikle bu 10 işletmeye ait Tripadvisor ve Google’da yapılan yorumlar incelenmiştir. Literatürden ve yorumlardan elde edilen bilgilerden hareketle işletme yöneticileri ile yarı yapılandırılmış mülakat yapılmış işletmede meydana gelen hizmet hatalarının olup olmadığı ve eğer varsa buna yönelik telafi yöntemleri sorulmuştur. Elde edilen veriler Maxqda Analytic Pro 22 programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda hizmet aksamaları şikayet etme ve şikayet etmeme olmak üzere iki tema olarak sınıflandırılmıştır. Hizmet telafileri stratejileri kaçınma, sorunu giderme, özür dileme, açıklama yapma, müşteri girdisi, tazminat ödeme olmak üzere 6 tema altında incelenmiştir. Araştırma sonucuna göre, restoranların müşterilerin şikâyetlerini yüz yüze ve online olarak takip ettiklerini ve müşteri şikayetlerine göre açıklama yapma, sorunu giderme, özür dileme, tazminat önerme gibi hizmet telafisi stratejilerini kullandıkları tespit edilmiştir tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Hizmet hataları tr_TR
dc.subject Hizmet telafisi tr_TR
dc.subject Kapadokya Bölgesi tr_TR
dc.title Kapadokya bölgesi’nde bulunan restoranların hizmet hatası ve telafisi açısından değerlendirilmesi. tr_TR
dc.type conferenceObject tr_TR
dc.relation.journal 16 th International Congress on Social Studies with Recent Researches tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/turizm işletmeciliği bölümü/turizm işletmeciliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 12034 tr_TR
dc.contributor.authorID 32659 tr_TR
dc.contributor.authorID 261865 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster