Su ürünlerinde izlenebilirliğin pazarlamadaki önemi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Yılmaz, Serpil
dc.contributor.author Yılmaz, İbrahim
dc.date.accessioned 2021-10-27T12:41:58Z
dc.date.available 2021-10-27T12:41:58Z
dc.date.issued 2017-12-21
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5591
dc.description.abstract İzlenebilirlik EC 178/2002'ye göre; "gıda, yem ve gıda olarak üretilen hayvan veya gıda veya yeme katılmak amacıyla üretilen veya katılması beklenen maddeleri üretim, işleme ve dağıtımın tüm aşamalarında izleyebilmek ve takip edebilmek" olarak tanımlanmaktadır. Kolay bozulabilen, üretildiği ortamdan ve üretilme biçiminden kaynaklanan nedenlerle insanlar için tehlikeli olabilen su ürünlerinde izlenebilirlik oldukça önemlidir. İzlenebilirlik, su ürünleri avcığında teknede ve karaya çıkış noktalarında başlamaktadır. Uygulama ile türlerin boyları, miktarı, zamanı ve yerinin yasalara ve kotalara uygunluğu denetlenmektedir. Su ürünlerinde izlenebilirlik, ürünlerin kalitesinin, orijininin, el değiştirmelerinin kontrolünü sağlaması ile pazarlamada ve balıkçılık yönetiminde büyük kolaylıklar sağlayan önemli bir araçtır. Su ürünleri, avcılık ve yetiştiricilik yoluyla iki türlü elde edilmekte ve sadece Türkiye'de yetiştiricilik ürünlerinin ambalajlarında izlenebilirlikle ilgili bazı bilgilere rastlanmaktadır. Etiketlerde bulunması gereken bilgilerde halen eksiklikler mevcuttur. Bu nedenle ürünlerin özellikle dış pazarlamasında önemli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Diğer taraftan avcılıkta yasak bölgelerden ve sağlığa uygun olmayan yerlerden avlanmış ürünlerin piyasaya sunulması ile karşılaşılabilmektedir Dolayısıyla iyi izlenememe ve yetersiz denetim kayıt dışı ticareti desteklemektedir. Bu anlamda izlenebilirliğin sürdürülebilir balıkçılık yönetimi açısından önemli bir işlevi bulunmaktadır. Bu çerçevede bu çalışmada su ürünleri izlenebilirliğindeki sorunlar tartışılarak ve pazarlamada izlenebilirlik sistemlerinin tesisi için yapılması gereken bazı uygulamalar ve yaklaşımların etkinliği ortaya konulmaya çalışılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract According to EC 178/2002 traceability defined as “traceability and ability to pursue all steps of production, procession and distribution of food, bait and materials produced to add or expected to add in food or bait”. Traceability is crucial in fisheries products that can be easily deteriorated, which can be dangerous to humans due to the way they are produced. Traceability begins on the boat and at landing points. In practice, the size, quantity, time and place of the species are checked for legality and quota compliance. Traceability in seafood is an important tool of providing great convenience in marketing and fisheries management, with the control of the quality of the products, the origin, and the handshake. Aquatic products are obtained in two ways by capturing and aquaculture. There is some information about traceability in the packaging of the products of aquaculture in Turkey. Despite this, there is still a shortage of information that must be included in the labels. For this reason, important problems are encountered especially in foreign marketing of products. On the other hand, it can be encountered that the products which are captured in prohibited regions and the ones which are not suitable for health are supplied to the market.Therefore, poor monitoring and insufficient control support informal trade. In this sense, traceability has an important function in terms of sustainable fisheries management. In this framework, this study attempted to discuss the problems of traceability of fishery product and to demonstrate the effectiveness of some applications and approaches that should be made to establish traceability systems in marketing. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject İzlenebilirlik tr_TR
dc.subject Yetiştiricilik tr_TR
dc.subject Su ürünleri pazarlaması tr_TR
dc.subject Tüketici tr_TR
dc.subject Traceability tr_TR
dc.subject Aquaculture tr_TR
dc.subject Fisheries marketing tr_TR
dc.subject Consumer tr_TR
dc.title Su ürünlerinde izlenebilirliğin pazarlamadaki önemi tr_TR
dc.title.alternative The importance of traceability of fisheries for marketing tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Akdeniz Üniversitesi/su ürünleri fakültesi/su ürünleri temel bilimleri bölümü/balıkçılık temel bilimleri anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 128625 tr_TR
dc.identifier.volume 6 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 233 tr_TR
dc.identifier.endpage 242 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster