Gıda katkı maddesi guar gamın dondurma üretiminde kullanımına ilişkin bir araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Yönet Eren, Firdevs
dc.contributor.author Ceyhun Sezgin, Aybuke
dc.contributor.author Kül Avan, Sevim
dc.date.accessioned 2021-09-09T07:35:43Z
dc.date.available 2021-09-09T07:35:43Z
dc.date.issued 2019-12-20
dc.identifier.isbn 978-605-031-271-3
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/4695
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı; paketli dondurmaların ambalaj etiket bilgilerinde yer alan katkı maddelerinden özellikle kıvam verici özellikte olan guar gamın bulunma durumunu ürün bazında incelemek ve kullanımına ilişkin mevcut durumu belirlemektir. Guar gamı gıdalarda özellikle kıvam verici, jelleştirici ve koyulaştırıcı amacıyla ilave edilen ve E 412 kodu ile bilinen gıda katkı maddesidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama ve doküman analizi yapılmıştır. Nevşehir’de farklı marketlerden toplanan vanilyalı, çikolatalı, bademli, antep fıstıklı ve meyveli olmak üzere toplam 36 paketli dondurmanın ambalaj bilgileri incelenmiş ve dondurmalarda bulunan kıvam verici ve stabilize edici katkı maddelerine ait bilgilerin içerik leri analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; ambalaj bilgileri incelenen paketli dondurmaların çoğunda guar gamın kullanıldığı ayrıca guar gamın tek başına kullanımı yerine diğer katkı maddeleriyle birlikte kullanımının yaygın olduğu görülmüştür. Ambalaj etiket bilgilerinde dondurma üretiminde ilave edilen katkı maddelerinin kullanım miktarının açıklanmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte incelenen dondurmaların ambalaj bilgilerinde ürünün Türk Gıda Kodeksi’ ne uygun olduğunu belirten herhangi bir ibarenin yer almadığı görülmüştür. Çalışma, tüketicileri gıdalarda kullanılan katkı maddeleri konusunda haberdar etmek ve alan yazındaki boşluğu doldurmak açısından önemlidir. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Gıda katkı maddesi tr_TR
dc.subject Guar gam tr_TR
dc.subject Dondurma tr_TR
dc.title Gıda katkı maddesi guar gamın dondurma üretiminde kullanımına ilişkin bir araştırma tr_TR
dc.title.alternative A research on the use of food additive guar gam in ice cream production tr_TR
dc.type conferenceObject tr_TR
dc.relation.journal IV. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/gastronomi ve mutfak sanatları bölümü/gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 261865 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0001-8912-0786 tr_TR
dc.identifier.startpage 624 tr_TR
dc.identifier.endpage 630 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster