Kapadokya’da bağcılığın gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Yönet Eren, Firdevs
dc.contributor.author Özgül Katlav, Eda
dc.contributor.author Tuna, Muharrem
dc.date.accessioned 2021-09-09T07:35:15Z
dc.date.available 2021-09-09T07:35:15Z
dc.date.issued 2018-10-17
dc.identifier.isbn 978-605-4444-14-4
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/4694
dc.description.abstract Bu çalışmada, Türkiye’de bağcılık için önemli merkezlerden biri olan Kapadokya’da bağcılığın mevcut durumu ortaya konularak, üzümlerden elde edilen yöresel ürünlerin gastronomi turizmi kapsamında nasıl değerlendirilebileceği üzerinde durulmuştur. Araştırmanın alanı Kayalık Kapadokya Bölgesi (Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara) olarak belirlenmiştir. Araştırmada nitel yaklaşım çerçevesinde veri toplama tekniği olarak doküman incelenmesi ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiş, veri analiz yöntemi olarak da içerik analizinden faydalanılmıştır. Görüşmeler bölgedeki 21 bağcılık ve turizm paydaşı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerden bağcılık ve gastronomi turizmi olmak üzere iki ana kategori ve dokuz alt kategoriden (bağcılığın mevcut durumu, bağcılığın gelişimi, bağcılığın sorunları ve bağcılıkla ilgili devlet teşvikleri, üzümden elde edilen yöresel ürünler, yöresel ürünleri tüketme eğilimi, yöresel ürünlerin ekonomik katkısı, yöresel ürünlerin pazarlanması ve bağcıkla ilgili yapılan etkinlikler) oluşturulmuştur. Çalışma sonucunda Kapadokya Bölgesi’nde bağcılığın, turizmin yoğun olmayan ilçelerde ve kasabalarda devam ettiği ancak turizmin yoğun olduğu alanlarda eskisi gibi yapılmadığı görülmektedir. Ayrıca üzümden elde edilen köftür (üzüm pestili), bulamaç, aside, cevizli sucuk, pekmez ve şarap gibi yöresel ürünler bulunmaktadır. Bağcılıktan elde edilen ürünlerin gastronomi turizmi kapsamında değerlendirilmeleri için bölgenin büyük potansiyeli olmasına rağmen, ürünlerin yeterince bilinirliğinin olmadığı tespit edilmiştir. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Gastronomi turizmi tr_TR
dc.subject Bağcılık tr_TR
dc.subject Yöresel ürün tr_TR
dc.subject Kapadokya tr_TR
dc.subject Üzüm tr_TR
dc.title Kapadokya’da bağcılığın gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesi tr_TR
dc.type conferenceObject tr_TR
dc.relation.journal 19. Ulusal Turizm Kongresi tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/gastronomi ve mutfak sanatları bölümü/gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 261865 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0001-8912-0786 tr_TR
dc.identifier.startpage 811 tr_TR
dc.identifier.endpage 823 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster