Özet:
Türkiye yaklaşık 256.000 tonluk üretim ile toplam üretimde dünya incir üretiminin %25’ini karşılamaktadır. Ülkemizde üretimi yapılan incirin taze tüketimi muhafaza ve raf ömrünün kısa olması, hasat sonrası olanakların tam sağlanamaması nedeni ile yeteri derecede gelişmemiştir. Taze incir muhafazası ve raf ömründe fungal kayıpların azaltılmasına yönelik son yıllarda farklı çalışmalara yoğunluk verilmiştir. Bu çalışmada taze tüketimde yurt içi ve yurt dışı pazarda kabul görmüş Bursa Siyahı incir çeşidi SO2+MAP, Et60+MAP ve Et80+MAP uygulamalarının muhafaza ve raf ömrüne etkileri araştırılmıştır. Ön soğutma sonrasında 0oC sıcaklık, ortalama %90 oransal nem koşullarında 15 gün muhafaza edilen meyvelerde 5 günde bir periyodik analizleri takiben her analiz döneminde 2 gün raf ömrü çalışması yapılmıştır. Yapılan fiziksel ve kimyasal analizler sonucunda en iyi sonuçlar sırası ile SO2+MAP, Et80+MAP Et60+MAP uygulamaları ve kontrol grubundan elde edilmiştir.