Kırsal kalkınma kapsamında fındık hasadının turistik ürün olarak kullanımı: Ordu ili örneği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Çokal, Zeynep
dc.contributor.author Ardıç Yetiş, Şule
dc.contributor.author Çalışkan, Nurgül
dc.date.accessioned 2021-07-09T06:52:06Z
dc.date.available 2021-07-09T06:52:06Z
dc.date.issued 2018-04
dc.identifier.citation Çokal, Z., Ardıç Yetiş, Ş. & Çalışkan, N. (2018). Kırsal kalkınma kapsamında fındık hasadının turistik ürün olarak kullanımı: Ordu ili örneği. ICOSS Social Conference, Kapadokya. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/3769
dc.description.abstract Kırsal hayata yönelik olarak artan ilgi tarım ve turizm sektörleri arasındaki ilişkiyi geliştirerek alternatif bir turizm türü olarak tarım turizmi (agro -turizm) kavramını ortaya çıkarmıştır. Tarım turizmi tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu yörelerde yapı lan, kaynakların sürdürülebilirlik doğrultusunda kullanıldığı bir turizm türüdür. Tarım turizmi faaliyetleri, ekoloji ve sosyal taşıma kapasitesi gibi sorunlara yeni çözümler getirmekte ve kırsal bölgelerin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamaktadır. Köy yaşamını merak eden insanların bitkisel ve hayvansal üretimi görerek ve aktivitelere katılarak eğlenceli vakit geçirmek istemesi nedeniyle dünyada ve Türkiye’ de tarım turizmine ilgi giderek artmaktadır. Örneğin Türkiye’de zeytin hasadı, üzüm hasadı (bağ bozumu), safran çiçeği hasadı ve çay hasadı gibi faaliyetler tarım turizmi kapsamında turistik ürün olarak sunulmakta ve turistler için çekicilik unsuru olmaktadır. Bu çalışma ile turistik bir ürün olarak fındık hasadının tarım turizminde kullanılıp kullanılamayacağının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda fındık üretiminde 1. sırada yer alan Ordu ili araştırma bölgesi olarak belirlenmiştir. Ordu ilinde fındık hasadının turistik ürün olarak kullanılmasına yönelik mevcut potansiyelin belirlenmesi için SWOT analizi kullanılmıştır. SWOT analizi; stratejik planlamada yöneticiler tarafından yaygın kullanımı olan bir matristir. SWOT matrisinde iç faktörler (güçlü ve zayıf yönler) ile dış faktörler (fırsatlar ve tehditler) belirlenmektedir. Yapılan SWOT analizi sonucunda Ordu ilinin sahip olduğu tüm yaylaların ve köylerin tarım turizmine uygun olduğu ve bu turizm faaliyetinin önemli bir gelir kaynağı olacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda Ordu ilinin köylerinde fındık hasadını yapmak; bu ürünlerin toplanmasından harmana serilmesi, fındık harman makinasında (patoz) ayıklanması, ayıklanan fındığın kurutulup harmandan kaldırılması ve son olarak işletmecilere götürülmesi aşamasına kadar olan süreçte yer almak tarım turizmi kapsamında yapılabilecek faaliyetlerdendir. Fındık hasadının bir turistik ürün olarak sunulduğunda kırsal kalkınmaya destek olacağı ve bölge halkına ekonomik katkı sağlayacağı düşünülmektedir. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Hasat tr_TR
dc.subject Kırsal kalkınma tr_TR
dc.subject Turistik ürün tr_TR
dc.subject Turizm tr_TR
dc.title Kırsal kalkınma kapsamında fındık hasadının turistik ürün olarak kullanımı: Ordu ili örneği tr_TR
dc.type conferenceObject tr_TR
dc.relation.journal ICOSS Social Conference tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/turizm rehberliği bölümü/turizm rehberliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 25446 tr_TR
dc.contributor.authorID 56949 tr_TR
dc.contributor.authorID 214263 tr_TR
dc.identifier.startpage 273 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster