Hitit ekmek kültürü ve Hitit ekmekleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Keskin, Emrah
dc.contributor.author Dönmez, Büşra
dc.contributor.author Dağ, Tuğba
dc.date.accessioned 2021-06-23T10:39:47Z
dc.date.available 2021-06-23T10:39:47Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/2982
dc.description.abstract Anadolu coğrafyası, kucak açtığı birçok medeniyetle, kültürel farklılıklarıyla ve coğrafi çeşitliliğiyle önemli bir konuma sahiptir. Anadolu’nun sahip olduğu bu konum zengin mutfak kültürlerinin ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır. Hititler de bu coğrafyada medeniyet kurmuş zengin mutfak kültürüne sahip medeniyetlerden birisidir. Hitit mutfağına ait birçok bilgi çivi yazılı tabletlerden elde edilmektedir. Bu tabletlerden Hitit mutfağı içerisinde et yemeklerinin, çorbalarının yanı sıra tahıl ve tahıl ürünlerinden yapılan birçok ekmek çeşidinin yer aldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca Hitit yerleşim yerlerinde ortaya çıkan tahıl depoları, kömürleşmiş tahıl kalıntıları, dini ritüellerde tanrılarına ekmek sunmaları ekmeğin önemli bir değer olduğunu göstermektedir. Ekmeği ‘‘NINDA’’ olarak ifade eden Hititler farklı tahıl unlarını, biraz su, tuz ve doğal maya veya mayasız olarak hazırladıkları hamurlardan çeşitli ekmekler yapmışlaradır. Hazırlanan çalışmada Hititlerin sahip olduğu zengin ekmek kültürünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Hititlerde üretilen ekmekler tespit edilmiş ve belirlenen bazı ekmeklerin uygulaması tekrar yapılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Anatolian geography has a prominent location with the lots of civilizations it has cherished, with its cultural varieties, and its kinds of geographical variations. This location Anatolia has plays an important role in the emergence of rich cuisine cultures. Hittites were also one of the civilizations owning a rich cuisine culture that built their civilization within this location. A great load of information regarding Hittite cuisine is gathered from tablets with cuneiform scripts. It is understood from these tablets that within Hittite cuisine, there took place meat dishes, soups and along side them, many kinds of bread made of grain and grain products. Besides, the grain warehouses discovered around Hittite settlements, carbonated pieces of bread, and their presenting their Gods bread during religious rituals indicate that bread is a precious value. The Hittians, who called bread ‘’NINDA’’, cooked various kinds of bread by mixing different kinds of grain flours with a little water, salt and the dough that they prepared with natural brewing or without brewing. In the study carried out, an exploration of the rich bread culture that the Hittites had was aimed. Within this framework, as a result of the review of literature fulfilled, the kinds of bread produced in Hittites were determned and the production of some of the bread types was revived. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Kıtalararası Turizm Yönetimi Konferans tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Ekmek tr_TR
dc.subject Kültür tr_TR
dc.subject Hitit medeniyeti tr_TR
dc.subject Gastronomi turizmi tr_TR
dc.title Hitit ekmek kültürü ve Hitit ekmekleri tr_TR
dc.title.alternative Hittite bread culture and Hittite breads tr_TR
dc.type conferenceObject tr_TR
dc.relation.journal Kıtalararası Turizm Yönetimi Konferans tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz turizm meslek yüksekokulu/otel, lokanta ve ikram hizmetleri bölümü/turizm ve otel işletmeciliği pr. tr_TR
dc.contributor.authorID 46974 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0001-6565-4265 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster