Mutfak çalışanlarında algılanan dışsal prestij ve işe adanmışlığın yenilik performansına etkisi: Nevşehir ilinde bir uygulama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Balkı, Selcen
dc.contributor.author İlhan, İbrahim
dc.contributor.author Özkoç, Aziz Gökhan
dc.date.accessioned 2021-06-22T08:03:43Z
dc.date.available 2021-06-22T08:03:43Z
dc.date.issued 2020-07-24
dc.identifier.citation Balkı, S., İlhan, İ., ve Özkoç, A. G. (2020). Mutfak Çalışanlarında Algılanan Dışsal Prestij ve İşe Adanmışlığın Yenilik Performansına Etkisi: Nevşehir İlinde Bir Uygulama. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 13(3), 401-412 tr_TR
dc.identifier.issn 2364-6931
dc.identifier.uri https://dergipark.org.tr/tr/pub/ohuiibf/issue/56046/584197
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/2881
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı, Nevşehir ilinde faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde mutfak personelinin algılanan dışsal prestij ve işe adanmışlığa yönelik eğilimlerini ölçerek yenilik performansına etkisini belirlemektir. Ayrıca bu çalışma yenilik performansını artırmak isteyen konaklama işletmeleri yöneticilerine yol gösterici bir kaynak olmaktadır. Benzer şekilde, işletme sahiplerinin yenilik performansı çalışmalarına yön vermeleri açısından son derece önemli bir çalışma niteliği taşımasının yanı sıra, yenilik performansını etkileyen değişkenleri öğrenmelerinde bir yol gösterici kaynak olmaktadır. Bu amaçla, algılanan dışsal prestij, işe adanmışlık ve yenilik performansı arasındaki etkileşimin teorik arka planı irdelenerek yapısal bir model önerilmiş ve bu model uygun istatistiksel analizler ile test edilmiştir. Algılanan dışsal prestij, işe adanmışlık ve yenilik performansının ölçülmesi için daha önceden geliştirilmiş ölçekler kullanılmıştır. Çalışma kapsamına Nevşehir ilinde faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde görev yapan mutfak çalışanları dahil edilmiştir. Veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, algılanan dışsal prestij ile yenilik performansı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde, işe adanmışlık ve yenilik performansı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca algılanan dışsal prestij ile işe adanmışlık arasında pozitif yönlü anlamlı bir etkileşimin olduğu ve bu iki bağımsız değişkenin yenilik performansını olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract The aim of this study is to determine the effect of kitchen personnel on perceived external prestige and job engagement in hospitality enterprises operating in Nevşehir province and its effect on innovation performance. Similarly, it is an extremely important work for business owners to guide their innovation performance studies. For this purpose, the theoretical background of the interaction between perceived external prestige, job engagement and innovation performance was examined and a structural model was proposed and tested with appropriate statistical analyzes. Previously developed scales were used to measure perceived external prestige, job engagement and innovation performance. Kitchen workers working in accommodation establishments operating in Nevşehir province were included in the scope of the study. As a result of the analyzes, it has been determined that there is a positive relationship between perceived external prestige and innovation performance. Similarly, there was a positive correlation between job engagement and innovation performance. Data were collected by questionnaire technique. As a result of the research, it is concluded that there is a positive positive interaction between perceived external prestige, job engagement and also these two independent variables positively affect innovation performance. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi tr_TR
dc.relation.isversionof 10.25287/ohuiibf.584197 tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject İşe adanmışlık tr_TR
dc.subject Yenilik performansı tr_TR
dc.subject Konaklama işletmeleri tr_TR
dc.subject Perceived external prestige tr_TR
dc.subject Job engagement tr_TR
dc.subject Innovation performance tr_TR
dc.subject Accommodation enterprises tr_TR
dc.subject Kitchen staff tr_TR
dc.subject Mutfak personeli tr_TR
dc.subject Algılanan dışsal prestij tr_TR
dc.title Mutfak çalışanlarında algılanan dışsal prestij ve işe adanmışlığın yenilik performansına etkisi: Nevşehir ilinde bir uygulama tr_TR
dc.title.alternative Effect on innovation performance of perceived external prestige and job engagement of kitchen staff in accommodation enterprises: an application in the city of Nevsehir tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/gastronomi ve mutfak sanatları bölümü/gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 33545 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-6614-9356 tr_TR
dc.identifier.volume 13 tr_TR
dc.identifier.issue 3 tr_TR
dc.identifier.startpage 401 tr_TR
dc.identifier.endpage 412 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster