İşgörenlerin tükenmişlik düzeylerinin işten ayrılma niyeti üzerine etkisi: Hatay'daki otel işletmelerinde bir araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Etyemez, Senem
dc.contributor.author Aslan, Zeynep
dc.date.accessioned 2020-11-27T12:33:30Z
dc.date.available 2020-11-27T12:33:30Z
dc.date.issued 2013-01-01
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/973
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı, Hatay?daki üç, dört, beş yıldızlı ve butik otellerde çalışan işgörenlerin tükenmişlik düzeylerinin, işten ayrılma niyeti üzerinde ne düzeyde bir etkisi olduğunu saptamaktır. Araştırmada, işgörenlerin tükenmişlik düzeylerinin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini belirlemek için bir model önerilmiştir. Duygusal tükenme, kişisel başarı ve duyarsızlaşma gibi tükenmişliğin alt boyutlarının bağımsız değişken, işten ayrılma niyetinin ise bağımlı değişken olduğu bu modelde, değişkenleri ölçmek için daha önce geliştirilen ölçekler kullanılmıştır. Araştırmada örnekleme yöntemi olarak amaca göre örnekleme yöntemi tercih edilmiş ve alan araştırmasına Hatay İli?ndeki üç, dört, beş yıldızlı ve butik otel işletmelerinin işgörenleri dahil edilmiştir. Anket yoluyla elde edilen verileri analiz etmek için merkezi eğilim ölçüleri, (sayı ve yüzde dağılımları, aritmetik ortalama, tepe değer ve standart sapma) ile faktör analizi, korelasyon ve regresyon gibi istatiksel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, işgörenlerin tükenmişlik düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Tükenmişlik alt boyutları ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin istatistiki olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Tükenmişlik boyutları; duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı boyutlarıdır. Araştırma ayrıca, duygusal tükenme ve duyarsızlaşma artarken işten ayrılma niyetinin de arttığını; kişisel başarı artarken işten ayrılma niyetinin azaldığını tespit etmiştir. Dolayısıyla araştırmada, işgörenlerin tükenmişlik düzeylerinin işten ayrılma niyetini etkilediği ortaya konmuştur. Anahtar Sözcükler: Tükenmişlik sendromu, işten ayrılma niyeti, stres, Maslach Tükenmişlik Envanteri tr_TR
dc.description.abstract The purpose of this study is to determine the burnout level of employees in three, four, five-star and boutique hotels in Hatay. In this study, a casual model was offered to test the impact of burnout level of employees on intention to leave. The scales developed previously were used to measure the independent variable; emotional exhaustion, personal accomplisment, depersonalization and the dependent variable; intention to leave. In this study, purposive sampling method was used and the employees in three, four, five star and boutique hotels in Hatay were included in the field research. Data was gathered from hotel employees by means of a questionnaire. Frequencies, descriptive statistics, factor analysis, correlation and regression analysis were used to analyze the data. The result of this study indicated that employees had lower levels of burnout. The results also showed that sub-dimensions of burnout, emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment significantly associated with intention to leave. The results also showed that intention to leave increased when emotional exhaustion and depersonalization increased, but reduced when personal accomplishment increased. Consequently, this study pointed out that the burnout level of employees had an effect on intention to leave. Key Words: Burnout syndrome, intention to leave, stress and Maslach Buronut Inventory tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Tükenmişlik sendromu tr_TR
dc.subject İşten ayrılma niyeti tr_TR
dc.subject Stres tr_TR
dc.subject Maslach tükenmişlik envanteri tr_TR
dc.subject Burnout syndrome tr_TR
dc.subject Intention to leave tr_TR
dc.subject Stress and maslach buronut inventory tr_TR
dc.title İşgörenlerin tükenmişlik düzeylerinin işten ayrılma niyeti üzerine etkisi: Hatay'daki otel işletmelerinde bir araştırma tr_TR
dc.title.alternative The impact of burnout level of employees on intention to leave: A research on the hotels in Hatay tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi/Turizm Fakültesi/Yiyecek Ve İçecek İşletmeciliği Bölümü/Yiyecek İçecek İşletmeciliği Anabilim Dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 38880 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster