Kahve tüketicilerinin tüketim alışkanlıkları, motivasyonları ve sınırlılıkları: Kuşaklar arası bir değerlendirme

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Doğan, Tolgahan
dc.contributor.author Atsız, Ozan
dc.date.accessioned 2024-09-19T11:04:15Z
dc.date.available 2024-09-19T11:04:15Z
dc.date.issued 2024-06-01
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/8723
dc.description.abstract Küresel ticarette en fazla işlem gören ikinci ürün olan kahve, 11. Yüzyıla uzanan zengin tarihiyle uzun süredir milyonlarca insanın beğenisini kazanmış ve yaygın bir şekilde tüketilen bir içecek haline gelmiştir. Kahve çoğu insan tarafından günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmektedir. İnsanlar için yalnızca bir içecek değil aynı zamanda sosyal etkileşim ve dinlenme aracı olarak da tüketilmektedir. Çalışmada X, Y ve Z kuşaklarının kahve tüketim alışkanlıklarını, motivasyonlarını ve sınırlılıklarını belirlemek amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup yüz yüze derinlemesine görüşmeler yoluyla elde edilen veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırmada her kuşağın kahveyi benimseme ve tüketme biçimlerinde farklılıklar gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Genel olarak bakıldığında Z kuşağı, kahveyi bir keyif unsuru, spor için uygun bir içecek ve bir sosyalleşme aracı olarak görmektedir. Ayrıca Z kuşağının marka bilincine sahip kurumsal mekânlara daha eğilimli oldukları ve kahvenin keyif veren yönlerine daha fazla odaklandıkları dikkat çekmektedir. Y kuşağı ise genel olarak kahvenin kültürel yönlerine odaklanmakta, daha çok sert kahveleri tercih etmekte ve taze kahvenin lezzeti ve kokusuna daha çok ilgi duydukları sonucuna ulaşılmaktadır. Son olarak X kuşağına bakıldığında kahveyi kolay hazırlanabilir ve pratik olmasından dolayı tükettikleri ve daha çok yumuşak kahveleri tercih ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ayıca X kuşağı genç kuşaklara nazaran daha sakin ve otantik mekânları tercih etmekte ve kahvenin ayıltıcı etkisini neredeyse göz ardı ettikleri sonucu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada kuşaklararası kahve tüketim alışkanlıkları, motivasyonları ve sınırlılıkları arasında ortak ve farklı noktalar belirlenmiştir. Bu bulgular ışığında kahve tüketiminin sadece bir lezzet unsuru olmadığını bunun ötesinde sosyal ve kültürel faktörlerle yakından ilişkili olduğu görülmektedir. tr_TR
dc.description.abstract The second most traded commodity in global trade, coffee has long been enjoyed by millions of people and has become a widely consumed beverage with a rich history dating back to the 11th century. Coffee is recognized by most people as an integral part of everyday life. It is consumed not only as a beverage but also as a means of social interaction and relaxation. This study aims to determine the coffee consumption habits, motivations and limitations of Generations X, Y and Z. The qualitative research method was used in the study and the data obtained through face-to-face in-depth interviews were subjected to descriptive analysis. The study concluded that each generation differs in the way they adopt and consume coffee. In general, Generation Z sees coffee as an element of pleasure, a drink suitable for sports and a means of socializing. It is also noteworthy that Generation Z is more inclined to brand-conscious corporate venues and focuses more on the pleasurable aspects of coffee. Millennials, on the other hand, generally focus on the cultural aspects of coffee, prefer strong coffees and are more interested in the taste and smell of fresh coffee. Finally, it was concluded that Generation X consumes coffee because it is easy to prepare and practical, and they prefer mild coffees. In addition, Generation X prefers quieter and more authentic places than younger generations and almost ignore the sobering effect of coffee. In conclusion, this study has identified commonalities and differences in coffee consumption habits, motivations and limitations across generations. In the light of these findings, it is seen that coffee consumption is not only a flavor element, but also closely related to social and cultural factors. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Kahve tr_TR
dc.subject Kuşak tr_TR
dc.subject Alışkanlık tr_TR
dc.subject Motivasyon tr_TR
dc.subject Sınırlılık tr_TR
dc.subject Coffee tr_TR
dc.subject Generation tr_TR
dc.subject Habit tr_TR
dc.subject Motivation tr_TR
dc.subject Limitation tr_TR
dc.title Kahve tüketicilerinin tüketim alışkanlıkları, motivasyonları ve sınırlılıkları: Kuşaklar arası bir değerlendirme tr_TR
dc.title.alternative Coffee consumers' consumption habits, motivations and constraints: An intergenerational approach tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/turizm işletmeciliği bölümü/turizm işletmeciliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 226341 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster