Zincir yiyecek içecek işletmelerini tercih etme eğilimlerinde marka güveninin rolü

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Pekaydın, Kamil
dc.contributor.author Dedeoğlu, Bekir Bora
dc.date.accessioned 2024-09-18T13:22:52Z
dc.date.available 2024-09-18T13:22:52Z
dc.date.issued 2023-08-01
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/8711
dc.description.abstract Zincir yiyecek ve içecek işletmeleri, büyük bir pazar payına sahip oldukları için tüketiciler tarafından oldukça tercih edilmektedir. Ulaşılabilir olmalarının yanı sıra yüksek seviye de sunmaya çalıştıkları standardizasyon nedeniyle bu işletmeler, genellikle ulusal veya uluslararası seviyede tanınan markalara sahiptir ve bu markaların güvenilirliği tüketicilerin yeme içme tercihlerini etkilemektedir. Tüketiciler, bu markaları önceden bildikleri ve güven duydukları için, yeme içme alışkanlıklarını belirlerken bu markaları tercih edebilirler. Ayrıca, zincir yeme içme işletmeleri markalarının bir başka avantajı da, müşteri deneyimlerinin daha tutarlı ve standart olmasıdır. Bu, tüketicilerin başka şehirlerde veya ülkelerde olmaları durumunda bile alışkın oldukları ürünlerin ve hizmetlerin, aynı şekilde sunulacağına dair güvence sağlar. Bu çalışma ile Planlı Davranış Teorisi değişkenleri olan tutum, öznel(sübjektif)norm ve algılanan davranışsal kontrolün zincir yiyecek işletmeleri tercih etmede tüketiciler üzerindeki satın alma niyetine etkisi ve bu etkide marka güveninin rolü incelenmek istenmiştir. "Zincir yiyecek içecek işletmelerini tercih etme eğilimlerinde marka güveninin rolü" araştırmasının, kurulan 6 hipoteze cevap olması amacıyla online anket yöntemi ile 399 kişiye ulaşılmıştır. Toplanan verilerin analizleri Spss Programı ile; frekans analizi, açıklayıcı faktör analizi, güvenilirlik analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi ve hipotez analizleri yapılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Chain food and beverage businesses are highly preferred by consumers because they have a large market share. Due to their accessibility as well as the high level of standardization they try to offer, these businesses generally have nationally or internationally recognized brands, and the reliability of these brands affects consumers' eating and drinking preferences Consumers may choose these brands when determining their eating and drinking habits, as they already know and trust these brands. Additionally, another advantage of chain food and beverage business brands is that customer experiences are more consistent and standardized. This provides assurance that consumers will be offered the same products and services they are accustomed to, even if they are in other cities or countries. This study aims to examine the effect of attitude, subjective norm and perceived behavioral control, which are the variables of the Theory of Planned Behavior, on consumers' purchasing intention in choosing chain food establishments, and the role of brand trust in this effect. In order to answer the 6 hypotheses established in the research "The role of brand trust in the tendency to prefer chain food and beverage businesses", 399 people were reached by online survey method. Analyzes of collected data with SPSS Program; frequency analysis, explanatory factor analysis, reliability analysis, correlation analysis, regression analysis and hypothesis analyzes were performed. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Planlı davranış teorisi tr_TR
dc.subject Zincir yiyecek içecek işletmeleri tr_TR
dc.subject Marka güveni tr_TR
dc.subject Planned behavior theory tr_TR
dc.subject Chain food and beverage businesses tr_TR
dc.subject Brand trust tr_TR
dc.title Zincir yiyecek içecek işletmelerini tercih etme eğilimlerinde marka güveninin rolü tr_TR
dc.title.alternative The role of brand trust in the invention to prefer chain food and beverage establishments tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/turizm rehberliği bölümü/turizm rehberliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 112589 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster