dc.contributor.author |
Güneren, Ebru |
|
dc.contributor.author |
Hökelekli, Neslihan Aybike |
|
dc.contributor.author |
Yıldız, Muhammed |
|
dc.date.accessioned |
2023-08-28T06:33:41Z |
|
dc.date.available |
2023-08-28T06:33:41Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/8276 |
|
dc.description.abstract |
Hem ekonomiye hem de istihdama katkısından dolayı ülkemizde ve dünyada oldukça
önemli bir konumda yer yiyecek içecek işletmeleri gıda atıklarının oluştuğu yerler arasında
öne çıkmaktadır. Gıda atıklarının meydana gelmesi noktasında etkili olan faktörler arasında
insanların yiyeceklere karşı sergiledikleri neofobi, neofili ve çeşitlilik arayışı davranışları
etkili olabilmektedir. Neofobi, neofili ve çeşitlilik arayışı ile gıda atık davranışları
arasındaki ilişkilerin araştırılması çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda 495
kişiden anket formu ile veri toplanmıştır. Elde edilen genel bulguların yanı sıra gıda atık
davranışlarının cinsiyete ve medeni duruma göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca neofili
ve çeşitlilik arayışı ile gıda atık davranışları arasında olumlu ilişkiler ortaya çıkmış; neofili
eğiliminin gıda atık davranışları üzerinde olumlu etkisi görülmüştür. Buna göre neofili ve
çeşitlilik arayışı yüksek olan katılımcıların daha az gıda atığı bırakma eğiliminde olduğu
sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar ışığında; bu konuda yapılması planlanan ileriki çalışmalarda
daha büyük veya sosyal ve ekonomik açıdan mevcut çalışmadan farklı bir örneklem grubu
tercih edilebileceği, kültürlerarası çalışma yürütülerek karşılaştırma yapılabileceği
önerilmektedir. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Jotags |
tr_TR |
dc.relation.isversionof |
10.21325/jotags.2022.1137 |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Gıda atık davranışı, |
tr_TR |
dc.subject |
Neofobi |
tr_TR |
dc.subject |
Neofili |
tr_TR |
dc.title |
Neofobi, neofili ve çeşitlilik arayışının restoranlarda müşterilerin gıda atık davranışı üzerine etkisi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
The effect of neophobia, neophilia and variety seeking on the food waste behavior of customers in restaurants |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Journal of Tourism and Gastronomy Studies |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/turizm işletmeciliği bölümü/turizm işletmeciliği anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
37053 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
149659 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
308376 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
10 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
4 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
3193 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
3208 |
tr_TR |