XIX. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu'nda yemek kültürünün değişimi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Kapsal, Simge
dc.contributor.author Çekiç, Can Eyüp
dc.date.accessioned 2023-04-27T11:25:02Z
dc.date.available 2023-04-27T11:25:02Z
dc.date.issued 2022-09-01
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/8154
dc.description.abstract Tanzimat Fermanı ile batılılaşmaya başlayan Osmanlı Devletinde toplumsal kültür ve gündelik yaşam pratikleri hızla değişmiştir. Buna bağlı olarak, XIX. yüzyılda mutfak yeme içme kültüründe köklü değişimler ve yenilikler meydana gelmiştir. Osmanlı topraklarında bu yenilikler ile birlikte yiyecek, içecek, muhteva, sofra düzeni ve adabında da detaylı değişimler yaşanmıştır. XIX. yüzyıl sonlarına baktığımızda özellikle Fransız mutfağına ait unsurlar Osmanlı yemekleriyle birlikte menülerde yer alarak gündelik hayata girmeye başlamıştır. Bu yüzyılda Avrupai tarzda yapılan yemekler, kullanılan malzemeler, yemek önerileri ve teknikleri, kadının toplumsal ve ev içindeki rolünü yeniden yorumlamaya, değiştirmeye ya da dizginlemeye çalışan kitap ve dergilerde ele alınmıştır. Genel olarak Osmanlı gündelik yaşamında tanık olunan değişim, özel olarak yeme içme kültürünü araştırabileceğimiz kaynaklar üzerinden okunabilir mi.? Yemek kitaplarından tarifler, Alaturka ve Alafranga sentezi ile üretilen yeni yöntem ve teknikler, modern Osmanlının ahlaki kültürünün unsurlarını anlamamıza yardımcı olabilir mi? Bu tez, bu türden soruları, son dönem Osmanlı yeme içme kültürünün yazılı kaynakları üzerinden yanıtlamayı amaçlamaktadır. tr_TR
dc.description.abstract The Age of Tanzimat not only brought about administrative reforms but also entailed drastic changes in social culture and everyday life practices. Related to these changes, throughout the nineteenth century, the Ottoman traditional culinary culture had been modified by the modern tastes and manners of European origin. The Empire witnessed significant innovations in terms of cuisine, food culture, ingredients, table arrangement and manners. Especially through fin de siècle, menus of restaurants started to took elements from French cuisine in, side by side with the traditional Ottoman dishes. At that time, books and journals which aimed to reinterpret, transform, or control women's social and domestic status started to embrace European culinary culture, new ingredients, cooking techniques and suggestions. Can this literary genre help us to understand the nineteenth century transformation of Ottoman everyday life in general? Can recipes from cook books or new cooking methods coalescing alla Turca and alla Franca culinary culture be of assistance to interpret modern Ottoman moral culture? This dissertation aims to answer these questions by contemplating on late Ottoman printed material on cooking. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Osmanlı mutfağı tr_TR
dc.subject Yiyecek tr_TR
dc.subject Sofra tr_TR
dc.subject Kültür tr_TR
dc.subject Tanzimat tr_TR
dc.subject Alaturka tr_TR
dc.subject Alafranga tr_TR
dc.subject Ottomancuisine tr_TR
dc.subject Foodculture tr_TR
dc.subject Tableetiquette tr_TR
dc.subject Tanzimat Era tr_TR
dc.subject Alla turca tr_TR
dc.subject Alla franca tr_TR
dc.title XIX. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu'nda yemek kültürünün değişimi tr_TR
dc.title.alternative The transformation of culinary culture in the nineteenth century Ottoman Empire tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/fen-edebiyat fakültesi/tarih bölümü/yakınçağ tarihi anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 274361 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster