dc.contributor.author |
İşnel, Ayşe Büşra |
|
dc.contributor.author |
Öztürk, Şahlan |
|
dc.date.accessioned |
2023-03-17T12:44:20Z |
|
dc.date.available |
2023-03-17T12:44:20Z |
|
dc.date.issued |
2022-08-01 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/8097 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada Aydın Didim' den toplanan 6 farklı bitkinin; Eucalyptus camaldulensis (Ökaliptus), Mentha pulegıum (Yarpuz, Yalancı Nane), Inola viscosa L. (Yapışkan Anduz Otu,Kanser Otu), Passiflora incarnata (Çarkıfelek Çiçeği), Prunus persica (Şeftali) ve Rosmarinus officinalis L. (Biberiye) antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. Antioksidan aktivite araştırması için DPPH serbest radikali süpürme testi, metal iyonları şelatlama testi ve biyoaktif içerik tayini aktivitelerine bakılmıştır. Araştırma sonucunda DPPH serbest radikali süpürme aktivitesinde en yüksek aktivite gösteren bitki türü Rosmarinus officinalis L.(IC50: 0,098 µg/ mL, süpürme yeteneği %62 - %100) olmuştur. En düşük aktiviteyi ise Mentha pulegıum (IC50: 29,30 µg/ mL, süpürme yeteneği %28 - %100) göstermiştir. Metal iyonları şelatlama aktivitesinde ise en iyi aktiviteyi gösteren bitki Rosmarinus officinalis L. türü (IC50: 0,330 µg/ mL, şelatlama aktivitesi %60 - %98) olmuştur. En düşük aktiviteyi ise Passiflora incarnata türü (IC50: 3,246 µg/ mL, şelatlama aktivitesi %64 - %88) göstermiştir. Biyoaktif içerik tayininde ise üç farklı içerik incelenmiştir. Bunlar total fenol, likopen ve β- karoten miktarlarıdır. Total fenol içeriği, likopen ve β- karoten miktarı en yüksek olan bitki ekstresi türü Rosmarinus officinalis L. olmuştur. Rosmarinus officinalis L.' nin total fenol miktarı 2,03 mg/g, likopen miktarı ise 0,290 μg/g, β- karoten miktarı 1,066 μg/g dır. Antimikrobiyal aktivite çalışmasında 6 farklı bakteri suşu olan; Escherichia coli ATCC 11229, Bacillus subtilis ATCC 6051, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Micrococcus luteus ATCC 4698, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Listeria monocytogenes ATCC 7644 bakterileri kullanılmıştır ve en yüksek aktivite gösteren Prunus persica' dır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
In this study, antioxidant and antimicrobial activities of 6 different plants (Eucalyptus camaldulensis (Eucalyptus), Mentha pulegium (Waterberry, Peppermint), Inola viscosa L. (Sticky Andorus, Cancer Grass), Passiflora incarnata (Passion), Prunus persica (Peach) and Rosmarinus officinalis L.) collected from Aydın Didim were investigated. DPPH free radical scavenging test, metal ion chelation test were performed for antioxidant activity and also bioactive contents were examined. As a result of the research, the plant species showing the highest activity in DPPH free radical scavenging activity was Rosmarinus officinalis L. (IC50: 0.098 µg/mL, scavenging ability 62% - 100%). Mentha pulegium (IC50: 29.30 µg/mL, scavenging ability 28% - 100%) showed the lowest activity. Rosmarinus officinalis L. species (IC50: 0,330 µg/mL, chelating activity 60% - 98%) showed the best activity in metal ion chelating activity. Passiflora incarnata species showed the lowest activity (IC50: 3.246 µg/mL, chelating activity 64% - 88%). In the determination of bioactive content, three different contents were examined. These are the total amounts of phenol, lycopene and β-carotene. The plant extract type with the highest total phenol content, lycopene and β-carotene content was Rosmarinus officinalis L.. The total phenol content of Rosmarinus officinalis L. is 2.03 mg/g, the amount of lycopene is 0.290 μg/g, and the amount of β- carotene is 1.066 μg/g. In the antimicrobial activity study, 6 different bacterial strains; Escherichia coli ATCC 11229, Bacillus subtilis ATCC 6051, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Micrococcus luteus ATCC 4698, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Listeria monocytogenes ATCC 7644 bacteria were used and the highest activity was Prunus persica. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Antioksidan |
tr_TR |
dc.subject |
Antimikrobiyal |
tr_TR |
dc.subject |
Rosmarinus officinalis L. |
tr_TR |
dc.subject |
Prunus persica |
tr_TR |
dc.subject |
Antioxidant |
tr_TR |
dc.subject |
Antibacterial |
tr_TR |
dc.title |
Aydın (Didim )' deki bazı bitkilerin antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Determination of antioxidant and antimicribial activities of some plants in Aydın (Didim) |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/mühendislik-mimarlık fakültesi/çevre mühendisliği bölümü/çevre bilimleri anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
31436 |
tr_TR |