dc.contributor.author |
Ölmez, Mevlüt |
|
dc.contributor.author |
İlhan, İbrahim |
|
dc.date.accessioned |
2023-01-04T08:35:51Z |
|
dc.date.available |
2023-01-04T08:35:51Z |
|
dc.date.issued |
2022-10 |
|
dc.identifier.citation |
M. ÖLMEZ and İ. İLHAN, “Yöresel Yiyecek ve İçeceklerin Gastronomi Turizmine Etkileri Niğde İli Örneği,” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol. 10, no. 3, pp. 0–0, Sep. 2022. |
tr_TR |
dc.identifier.issn |
2147 – 8775 |
|
dc.identifier.uri |
https://jotags.org/2022/vol10_Issue3_article33.pdf |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/7955 |
|
dc.description.abstract |
Bu araştırmanın amacı; Niğde yöresine ait yemeklerin gastronomi turizmi açısından
paydaşlarla değerlendirilerek yöresel lezzetlerin gastronomi turizmine olan etkilerini
belirleyebilmektir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak nitel araştırma
yöntemlerinden yüz yüze görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini; Niğde
merkezde yer alan restoran ve lokanta işletmelerinin sahibi ve personelinden oluşan 20
kişi, turizm işletme belgeli ve belediye belgeli otel işletme sahibi ve personelinden oluşan
8 kişi, A grubu seyahat acentesi işletme sahibi ve personelinden oluşan 10 kişi,
Turizmciler Derneği başkanı ve Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü müdür ve müdür
yardımcısı oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda ulaşılan tüm veriler incelendiğinde,
Niğde’nin gastronomi turizmi potansiyelinin yüksek olduğu fakat bu durumun yeterince
ön plana çıkarılamadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla bu durumun yapılacak inceleme ve
girişimlerle giderilebileceği öngörülmektedir. Araştırmada, Niğde gastronomi turizminin
geliştirilebilmesi için; yöreye ait yiyecek içeceklerin tanıtımı amacıyla çeşitli gastronomi
festivalleri ile etkinliklerinin düzenlenmesi, bölgede yöresel mutfak çalışmalarına yönelik
tanıtım ve reklamların arttırılması ve Niğde mutfağına ait coğrafi işaretli ve tescilli
ürünlerin çoğaltılması önerilerinde bulunulmuştur. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
The purpose of this research is to determine the effects of local tastes on gastronomic
tourism by evaluating the dishes of the Niğde region with stakeholders in terms of
gastronomic tourism. The face-to-face interview technique, one of the qualitative research
methods, was used as a data collection method. The universe of the research; 20 people
consisting of the owners and staff of restaurants and restaurant businesses in the center of
Niğde, 8 people consisting of hotel business owners and personnel with tourism operation
certificates and municipality certificates, and 10 people consisting of A group and travel
agency business owners and personnel, the president of the Tourism Association and
Niğde Province The Directorate of Culture and Tourism consists of the director and the
deputy director. When all the data obtained as a result of the research were examined, it
was determined that the gastronomic tourism potential of Niğde was high, but this
situation could not be brought to the fore. Therefore, it is envisaged that this situation can
be resolved with investigations and initiatives. In the research, to develop Niğde
gastronomic tourism; Suggestions were made to organize various gastronomic festivals
and events to promote the local food and beverages, increase the promotion and
advertisements for local cuisine studies in the region, and reproduce the geographically
marked and registered products of Niğde cuisine |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Journal of Tourism and Gastronomy Studies |
tr_TR |
dc.relation.isversionof |
https://jotags.org/2022/vol10_Issue3_article33.pdf |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Yöresel yiyecek ve İçecek |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomi turizmi |
tr_TR |
dc.subject |
Niğde mutfağı |
tr_TR |
dc.subject |
Local food and beverage |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomy tourism |
tr_TR |
dc.subject |
Niğde cuisine |
tr_TR |
dc.title |
Yöresel yiyecek ve içeceklerin gastronomi turizmine etkileri: Niğde ili örneği |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Effects of local food and beverages on gastronomy tourism: The case of Niğde province |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Journal of Tourism and Gastronomy Studies |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/gastronomi ve mutfak sanatları bölümü/gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
331924 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-0473-068X |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
33545 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-6614-9356 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
10 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
3 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
2212 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
2236 |
tr_TR |