dc.contributor.author |
İlhan, İbrahim |
|
dc.contributor.author |
Pala, Kenan |
|
dc.contributor.author |
Doğan, Yunus |
|
dc.date.accessioned |
2023-01-04T08:33:52Z |
|
dc.date.available |
2023-01-04T08:33:52Z |
|
dc.date.issued |
2022-12 |
|
dc.identifier.citation |
İlhan, İbrahim, Kenan Pala ve Yunus Doğan, Yöresel Amasya Yemeklerinin Kırsal Turizm Kapsamında Değerlendirilmesi, ITCC'22, I. International Tourism and Culinary Conference, 27-28 October 2022, Amasya-Türkiye. |
tr_TR |
dc.identifier.issn |
978 -605 -80546 - 5 - 3 |
|
dc.identifier.uri |
https://conference2022.amasya.edu.tr/media/11028/proceeding-book-itcc22.pdf |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/7954 |
|
dc.description.abstract |
Sürekli olarak yaşadığı yer dışına belirli bir süre ile seyahat eden bireyler, gittikleri
destinasyonlarda yiyecek içecek işletmelerinde sunulan yemekleri tüketmek durumundadır.
Bu kapsamda ziyaret edilen destinasyonlarda sunulan yöresel yemekler turistlerin o bölgeye
olana ilgilerinin artmasına sebep olmaktadır. Bu durum yöresel mutfak kültürünün bir turistik
değer olarak yaygınlaşmasını sağlamaktadır. Yapılan literatür araştırmasında ulusal yazında
kırsal turizmin yöresel yemeklerle olan ilişkisinde bir çok çalışmanın yapıldığı tespit
edilmiştir. Alan yazına katkı sağlamak için Amasya ilinin yöresel yemekleri kırsal turizm
bağlamında çalışmamızda değerlendirilmiştir. Yöresel Amasya yemeklerinin kırsal turizm
noktasındaki potansiyelinin belirlemesi amacıyla yapılan bu kavramsal çalışmada; nitel
araştırma yöntemlerinden belgesel tarama tekniğinden faydalanılarak genel tarama modeli
uygulanmıştır. Amasya, köklü bir kültürel mirasın yanı sıra, özellikle hamur işleri ile zengin
bir gastronomik kültüre de sahiptir. Amasya mutfağı çorbalardan et yemeklerine, hamur
işlerinden tatlılara kadar damak zevkine çok çeşitli seçenekler sunmaktadır. Bunlardan biri,
başta düğün törenleri olmak üzere, ülke çapında birçok tören yemeği toplantılarının temelini
oluşturan keşkektir. Orta Asya Türklerinin temel gıdalarından biri olan keşkek, Amasya'daki
ustaların kullandığı malzemeler ve hazırlama tekniği sonucu ortaya çıkan lezzetiyle oldukça
ün kazanmıştır. Ayrıca kuru baklanın et ve diğer bileşenlerle birleştirilmesiyle hazırlanan
"Bakla Dolması" bir diğer öne çıkan yemeklerden biridir. Toyga çorbası, sakala çarpan, etli
çiçek bamya, yanuç ve vişneli ekmek Amasya'nın yöresel yemeklerine verilebilecek
örneklerden bazılarıdır. Amasya ilinin kırsal alanlarındaki meyve bahçeleri, ormanları, doğal
gölleri, yaylaları vb. gibi birçok avantaja sahip olması Amasya’da yürütülecek olası kırsal
turizm faaliyetlerine yardımcı olacak zenginliklerdir. Bu zenginlikler iyi yönetildiğinde her
turiste aradığı benzersiz yemek deneyimi doğal mekânlarda eşsiz bir şekilde yaşatılabilir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Individuals who constantly travel outside of their place of residence for a certain period of
time have to consume the meals offered in food and beverage businesses in the destinations
they go to. In this context, the local dishes offered in the visited destinations cause an increase
in tourists' interest in that region. This situation enables the local cuisine culture to become
widespread as a touristic value. In the literature research, it has been determined that many
studies have been carried out in the national literature on the relationship between rural
tourism and local food. In order to contribute to the literature, the local dishes of Amasya
province were evaluated in our study in the context of rural tourism. In this study, which was
conducted to determine the potential of local Amasya dishes in rural tourism; The general
scanning model was applied by making use of the documentary scanning technique, one of
the qualitative research methods. In addition to a deep-rooted cultural heritage, Amasya also has a rich gastronomic culture, especially with pastries. Amasya cuisine offers a wide variety
of options from soups to meat dishes, from pastries to desserts. One of these is the keskek,
which forms the basis of many ceremonial dinner gatherings throughout the country,
especially wedding ceremonies. Keskek, one of the staple foods of the Central Asian Turks,
has gained quite a reputation for its flavor resulting from the ingredients and preparation
technique used by the masters in Amasya. In addition, "Stuffed Beans", which is prepared by
combining dried broad beans with meat and other ingredients, is another outstanding dish.
Toyga çorbası, sakala çarpan, etli çiçek bamya, yanuç and vişneli ekmek are some of the
examples that can be given to the local dishes of Amasya. Orchards, forests, natural lakes,
plateaus, etc. in the rural areas of Amasya province. It is richness that will help possible rural
tourism activities to be carried out in Amasya. When these riches are managed well, the
unique dining experience that every tourist seeks can be experienced in a unique way in
natural places. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Amasya Üniversitesi Yayınları |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Yöresel yemek |
tr_TR |
dc.subject |
Kırsal turizm |
tr_TR |
dc.subject |
Amasya |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomi |
tr_TR |
dc.subject |
Yiyecek içecek işletmeciliği |
tr_TR |
dc.subject |
Rural tourism |
tr_TR |
dc.subject |
Local food |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomy |
tr_TR |
dc.subject |
Food and beverage management |
tr_TR |
dc.title |
Yöresel Amasya yemeklerinin kırsal turizm kapsamında değerlendirilmesi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Evaluation of local Amasya foods in the scope rural tourism |
tr_TR |
dc.type |
conferenceObject |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/gastronomi ve mutfak sanatları bölümü/gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
33545 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-6614-9356 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
222125 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0003-4903-1433 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
358856 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0003-3145-8404 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
528 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
536 |
tr_TR |