Uygur mutfak kültüründe şifa amacıyla yapılan yemekler

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Serbest, Kamile
dc.date.accessioned 2022-12-26T06:38:43Z
dc.date.available 2022-12-26T06:38:43Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Serbest, Kamile (2022). "Uygur mutfak kültüründe şifa amacıyla yapılan yemekler". Halk gastronomisi, 132-142. tr_TR
dc.identifier.isbn 978-975-9049-35-5
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/7914
dc.description.abstract Uygurlar, doğa ile başa çıkma sürecinde başlarına gelen olumsuzluklar ve hastalıklar karşısında yine doğadan faydalanarak bu durumlara çare aramıştır. Çeşitli deneme-yanılma yöntemleriyle elde ettikleri geleneksel bilgiyi, ileriki süreçte tecrübe ile sabit olarak uygulamış, yaşatmış ve aktarmıştır. Kolektif hafızada yer alan inanç unsurları, tabiat kültleri,coğrafi özellikler, ekoloji ile uyumlu halk bilgisi, İpek Yolu ile oluşan kültürel etkileşimlervb. Uygur halk tıbbının/hekimliğinin ortaya çıkışı ve gelişmesi üzerinde büyük öneme sahiptir. Uygurların halk tıbbı uygulamaları ve uygulayıcıların yanı sıra yemek kültürünün hastalıkların tedavisindeki rolü de yadsınamaz. Uygurlar, yaşam pratikleri sürecinde doğadaki çeşitli olayları gözlemleyerek ateş, hava, su ve topraktan oluşan dört aslî maddeyi tanımış ve “dört madde düşüncesi”ni meydanagetirmiştir. Bu dört madde her ne kadar birbiri ile zıtlık arz etse de birbiri ile ilişki içerisindedir. Dört maddenin etkisi ile insan bedeninde dört keyfiyet meydana gelir. Bunlar; sıcak, nemli, soğuk ve kuruluktan ibarettir. Yine Uygur halk tıbbına/hekimliğine göre insan bedeni bir mikro-âlem olarak düşünülmekte, sağaltma uygulamaları da buna göre şekillenmektedir. Hastalıkların sağaltılması veya hastalığın önlenmesinde en önemli etken ise yeme-içmedir. Her insanın mizacı vardır ve mizacına uygun besinlerle beslenmesi gerekmektedir. Bedendeki sıcak, nem, soğuk ve kuruluk dengesinin bozulması hastalığa neden olur. Bu nedenle bedende hangisi eksik veyahut fazla ise yiyecek-içecekler ile bu denge sağlanmaktadır. Çalışmada, Uygur halk tıbbında yeme-içme ve bazı yiyeceklerin hastalıkların sağaltılmasındaki rolü üzerinde durulacaktır. tr_TR
dc.description.abstract In the process of coping with nature, the Uyghurs sought remedies for the adversities and diseases they encountered by making use of nature. The traditional knowledge they acquired through various trial-and-error methods has been applied, kept alive and passed on in the future as fixed by experience. Belief elements in the collective memory, nature cults, geographical features, folk knowledge in harmony with ecology, cultural interactions with the Silk Road, and so on. The emergence and development of Uyghur folk medicine/physicians is of great importance. In addition to Uyghur folk medicine practices and practitioners, the role of food culture in the treatment of diseases cannot be denied. By observing various events in nature in the course of their life practices, the Uighurs recognized the four fundamental substances of fire, air, water, and earth and formed the “idea of four substances”. Although these four substances are in opposition to each other, they are in relationship with each other. Four qualities occur in the human body under the influence of the four substances. These consist of heat, humidity, cold and dryness. Again, according to Uyghur folk medicine/physicians, the human body is considered as a micro-universe and healing practices are shaped accordingly. The most important factor in curing or preventing diseases is eating and drinking. Every person has a temperament and should be fed with foods suitable for their temperament. Disruption of the balance of heat, humidity, cold and dryness in the body causes disease. For this reason, whichever is deficient or excessive in the body, this balance is provided with food and beverages. In this study, the role of eating and drinking in Uyghur folk medicine and the role of certain foods in the treatment of diseases will be emphasized. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Motif vakfı yayınları tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Uygur Türkleri tr_TR
dc.subject Halk tıbbı tr_TR
dc.subject Yemek kültürü tr_TR
dc.subject Sağaltma tr_TR
dc.subject Uyghur Turks tr_TR
dc.subject Folk medicine tr_TR
dc.subject Food culture tr_TR
dc.subject Healing tr_TR
dc.title Uygur mutfak kültüründe şifa amacıyla yapılan yemekler tr_TR
dc.title.alternative Dishes made for healing purposes in Uyghur culinary culture tr_TR
dc.type bookPart tr_TR
dc.relation.journal Halk gastronomisi tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/fen-edebiyat fakültesi/Türk halkbilimi bölümü/Türk halkbilimi anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 357118 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0001-9859-3120 tr_TR
dc.identifier.startpage 134 tr_TR
dc.identifier.endpage 142 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster