dc.contributor.author |
Serbest, Kamile |
|
dc.date.accessioned |
2022-12-26T06:38:43Z |
|
dc.date.available |
2022-12-26T06:38:43Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
Serbest, Kamile (2022). "Uygur mutfak kültüründe şifa amacıyla yapılan yemekler". Halk gastronomisi, 132-142. |
tr_TR |
dc.identifier.isbn |
978-975-9049-35-5 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/7914 |
|
dc.description.abstract |
Uygurlar, doğa ile başa çıkma sürecinde başlarına gelen olumsuzluklar ve hastalıklar
karşısında yine doğadan faydalanarak bu durumlara çare aramıştır. Çeşitli deneme-yanılma yöntemleriyle elde ettikleri geleneksel bilgiyi, ileriki süreçte tecrübe ile sabit olarak
uygulamış, yaşatmış ve aktarmıştır. Kolektif hafızada yer alan inanç unsurları, tabiat kültleri,coğrafi özellikler, ekoloji ile uyumlu halk bilgisi, İpek Yolu ile oluşan kültürel etkileşimlervb. Uygur halk tıbbının/hekimliğinin ortaya çıkışı ve gelişmesi üzerinde büyük
öneme sahiptir. Uygurların halk tıbbı uygulamaları ve uygulayıcıların yanı sıra yemek
kültürünün hastalıkların tedavisindeki rolü de yadsınamaz.
Uygurlar, yaşam pratikleri sürecinde doğadaki çeşitli olayları gözlemleyerek ateş,
hava, su ve topraktan oluşan dört aslî maddeyi tanımış ve “dört madde düşüncesi”ni meydanagetirmiştir. Bu dört madde her ne kadar birbiri ile zıtlık arz etse de birbiri ile ilişki
içerisindedir. Dört maddenin etkisi ile insan bedeninde dört keyfiyet meydana gelir. Bunlar;
sıcak, nemli, soğuk ve kuruluktan ibarettir. Yine Uygur halk tıbbına/hekimliğine göre
insan bedeni bir mikro-âlem olarak düşünülmekte, sağaltma uygulamaları da buna göre
şekillenmektedir. Hastalıkların sağaltılması veya hastalığın önlenmesinde en önemli etken
ise yeme-içmedir. Her insanın mizacı vardır ve mizacına uygun besinlerle beslenmesi
gerekmektedir. Bedendeki sıcak, nem, soğuk ve kuruluk dengesinin bozulması hastalığa
neden olur. Bu nedenle bedende hangisi eksik veyahut fazla ise yiyecek-içecekler ile bu
denge sağlanmaktadır. Çalışmada, Uygur halk tıbbında yeme-içme ve bazı yiyeceklerin
hastalıkların sağaltılmasındaki rolü üzerinde durulacaktır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
In the process of coping with nature, the Uyghurs sought remedies for the adversities
and diseases they encountered by making use of nature. The traditional knowledge they
acquired through various trial-and-error methods has been applied, kept alive and passed
on in the future as fixed by experience. Belief elements in the collective memory, nature
cults, geographical features, folk knowledge in harmony with ecology, cultural interactions
with the Silk Road, and so on. The emergence and development of Uyghur folk
medicine/physicians is of great importance. In addition to Uyghur folk medicine practices
and practitioners, the role of food culture in the treatment of diseases cannot be denied.
By observing various events in nature in the course of their life practices, the Uighurs
recognized the four fundamental substances of fire, air, water, and earth and formed
the “idea of four substances”. Although these four substances are in opposition to each
other, they are in relationship with each other. Four qualities occur in the human body under
the influence of the four substances. These consist of heat, humidity, cold and dryness.
Again, according to Uyghur folk medicine/physicians, the human body is considered as a
micro-universe and healing practices are shaped accordingly.
The most important factor in curing or preventing diseases is eating and drinking.
Every person has a temperament and should be fed with foods suitable for their temperament.
Disruption of the balance of heat, humidity, cold and dryness in the body causes
disease. For this reason, whichever is deficient or excessive in the body, this balance is
provided with food and beverages. In this study, the role of eating and drinking in Uyghur
folk medicine and the role of certain foods in the treatment of diseases will be emphasized. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Motif vakfı yayınları |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Uygur Türkleri |
tr_TR |
dc.subject |
Halk tıbbı |
tr_TR |
dc.subject |
Yemek kültürü |
tr_TR |
dc.subject |
Sağaltma |
tr_TR |
dc.subject |
Uyghur Turks |
tr_TR |
dc.subject |
Folk medicine |
tr_TR |
dc.subject |
Food culture |
tr_TR |
dc.subject |
Healing |
tr_TR |
dc.title |
Uygur mutfak kültüründe şifa amacıyla yapılan yemekler |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Dishes made for healing purposes in Uyghur culinary culture |
tr_TR |
dc.type |
bookPart |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Halk gastronomisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/fen-edebiyat fakültesi/Türk halkbilimi bölümü/Türk halkbilimi anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
357118 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-9859-3120 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
134 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
142 |
tr_TR |