dc.contributor.author |
Özgül Katlav, Eda |
|
dc.contributor.author |
Yönet Eren, Firdevs |
|
dc.contributor.author |
Çamlıca, Koray |
|
dc.date.accessioned |
2022-12-05T06:50:10Z |
|
dc.date.available |
2022-12-05T06:50:10Z |
|
dc.date.issued |
2022-10-15 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/7783 |
|
dc.description.abstract |
Endüstri 4.0 sonrası teknolojide yaşanan değişim ve gelişmeler günlük hayatta yer bulmaya başlamıştır. Bunlardan biri de robot şeflerin restoran mutfaklarında kullanılmasıdır. Dünya genelinde işçi bulmanın zorlaşması ve teknolojinin ucuzlaması ile robotlar mutfaklara girmeye başlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri, Japonya gibi ülkelerde robot şeflerin çalıştığı restoran sayısı artmaktadır. Tanınmış yiyecek
içecek işletmeleri Chipotle, Wing Zone ve White Castle robotiğe yatırım yapan restoran zincirlerinden sadece birkaçıdır. Bu işletmeler robotlara yatırım yapma kararı alsa da şu anda robot şeflerin yemek yaptığı yiyecek-içecek işletmeleri henüz çok yaygın değildir. Tüketicilerin robot şeflere ilişkin algıları yatırım kararını etkileyecektir. Bu çalışmada mevcut ve potansiyel tüketicilerin robot şeflere yönelik algılar tespit etmek amaçlanmıştır. Robot şeflerin hizmet verdiği işletme sayınının yaygın olmaması nedeniyle bu çalışmada aylık kullanıcı sayısı 1.5 milyarı geçen ve 2022 yılında 2.56 milyar aktif kullanıcısı olan YouTube platformunda yer alan robot şeflere yönelik videoların yorumlarını analiz etmek amaçlanmıştır. İnternet kullanıcılarının yaklaşık %82’si tarafından kullanılan Youtube’da bu tarz videolara yapılan yorumların gelecekteki tüketici davranışı hakkında bilgi vereceği düşünülmüştür. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerine başvurulmuş ve en çok izlenen 8 videoya ilişkin izleyici yorumları MaxQDA 22 programı ile toplanmış ve analiz edilmiştir. Analiz sonucuna göre, videolar görünüm, yemek, maliyet, hizmet sunumu, hijyen, teknolojik donanım ve deneyimleme isteği ana temalarına ayrılmış ve bu ana
temalara yapılan yorumlar olumlu ve olumsuz alt temalarında gruplandırılmıştır |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Robot şef |
tr_TR |
dc.subject |
You tube |
tr_TR |
dc.subject |
Kullanıcı yorumları |
tr_TR |
dc.title |
Evaluation of comments on videos cooked by robot chefs on youtube |
tr_TR |
dc.type |
conferenceObject |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/turizm işletmeciliği bölümü/turizm işletmeciliği anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
32659 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
261865 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
12034 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
11Th international Istanbul scientific research congress |
tr_TR |