Kalça artroplastisi öncesi verilen oral karbonhidrat solüsyonunun ameliyat öncesi anksiyete ve ameliyat sonrasi hasta konforuna etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Ertural, Fadime
dc.contributor.author Küçükakça Çelik, Gülden
dc.date.accessioned 2022-09-05T13:14:22Z
dc.date.available 2022-09-05T13:14:22Z
dc.date.issued 2022-03-01
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/7492
dc.description.abstract Amaç: Çalışmanın amacı; kalça atroplastisi öncesi verilen oral karbonhidrat solüsyonunun (OKS) ameliyat öncesi anksiyete ve ameliyat sonrası hasta konforuna etkisini belirlemekti. Materyal ve Metod: Randomize kontrollü deneysel desenli ve spinal anestezi uygulanan hastalar ile yapılan çalışmanın verileri, 11 Eylül 2019- 27 Ağustos 2021 tarihleri arasında toplandı. Örneklem büyüklüğü çalışmaya başlamadan yapılan güç analizi ile belirlendi. Minimum örneklem büyüklüğü, her bir grup için 24 hasta olarak saptandı. Basit rastgele randomizasyon yöntemiyle belirlenen ve araştırma kriterlerine uyan 50 hastayla çalışma tamamlandı (25 Müdahale, 25 Kontrol). Kalça artroplastisi uygulanacak olan müdahale grubundaki hastalara OKS ameliyat öncesi gece 800 ml ve ameliyatta gönderilmeden iki saat önce 400 ml olarak verildi. Kontrol grubunda bulunan hastalara gece 24.00'dan sonra yiyecek ve sıvı kısıtlaması uygulandı. Hastaların ameliyat öncesi anksiyete düzeyleri Spielberg Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği, ameliyat sonrası konfor parametreleri ise 0., 2, 4., 6., ve 12. saat Vizüel Analog Skala ile değerlendirildi. Taburcu olacağı gün hastalara, Kalça Protezi Sonrası Konfor Ölçeği uygulandı. Hastaların fizyolojik parametreleri ve kan şekeri düzeyleri ameliyat öncesi ve sonrası dönemde ölçülerek kaydedildi. Niceliksel verilerin iki grup arası karşılaştırmalarında Mann Whitney U, grup içi ölçümler arası değişkenlerin karşılaştırılmasında Friedman ve farkın hangi gruptan kaynaklandığı Tukey testi ile değerlendirildi. Bulgular: OKS uygulanan hastaların, kontrol grubu hastalara göre ameliyat öncesi ve sonrası anksiyete düzeyleri anlamlı derecede daha düşüktü (p<0.05). Ayrıca ameliyat sonrası ağrı, susuzluk, açlık ve bulantı-kusma semptomlarını, OKS verilen müdahale grubu hastaların kontrol grubu hastalara göre daha az deneyimlediği ve kalça artroplastisine özgü konfor düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlendi (p<0.05). Ameliyat öncesi ve sonrası dönemde sistolik/diyastolik kan basıncı ve nabız hızı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulundu (p<0.05). Ameliyata gönderilmeden hemen önce ve ameliyat sonrası 0. 2. ve 12. saat, OKS verilen hastaların kan şekeri düzeyileri daha düşüktü (p<0.05). Sonuç: Oral karbonhidrat solüsyonunun, kalça artroplasti ameliyatı öncesi anksiyeteyi azalttığı ve ameliyat sonrası hasta konforunu arttırdığı bulundu. Bu sonuç doğrultusunda, OKS'nin, ameliyat öncesi beslenme yönetiminde multidisipliner ekip iş birliği çerçevesinde hemşirelik aktiviteleri içerisinde yer alması önerilir. tr_TR
dc.description.abstract Objective: This study aims to determine the effects of oral carbohydrate solution (OCS) administered before hip arthroplasty on preoperative anxiety and postoperative patient comfort. Material and Method: The study, which has a randomized controlled research design, was conducted with patients who were applied spinal anesthesia. The study data were collected between September 11, 2019 and August 27, 2021. The study's sample size was determined through a power analysis carried out before starting the study. The minimum sample size was determined to be 24 patients for each group. The study was completed with 50 patients (25 intervention, 25 Control) conforming to the research criteria, who were determined using the simple randomization method. OCS was administered to the patients in the intervention group who would undergo hip arthroplasty, as 800 ml the night before the operation and 400 ml two hours before being taken into the surgery. Food and fluid restriction was applied to the patients in the control group after 00:00. The preoperative anxiety levels of the patients were assessed with the Spielberg State-Trait Anxiety Inventory. While their postoperative comfort parameters were evaluated with the Visual Analog Scale at the 0th, 2nd, 4th, 6th and 12th hours. The Post-Hip Replacement Comfort Scale was applied to the patients on the day of discharge. The patients' physiological parameters and blood glucose levels were measured and recorded in the preoperative and postoperative periods. The Mann-Whitney U test was used in the comparisons of the quantitative data between two groups. While the Friedman test was used to compare the variables between within-group measurements. And from which group the difference originated was evaluated with the Tukey test. Results: The anxiety levels of the patients administered OCS were significantly lower before and after surgery compared to the control group (p<0.05). In addition, it was determined that the intervention group patients who were administered OCS experienced pain, thirst, hunger, and nausea-vomiting symptoms after surgery less than the control group patients and that the first group had higher comfort levels specific to the hip arthroplasty (p<0.05). A significant difference was found between the groups in terms of systolic/diastolic blood pressure and pulse rate in the preoperative and postoperative periods (p<0.05). The blood glucose levels of the patients who received OCS just before being taken into the surgery and at the postoperative 2nd and 12th hours were lower (p<0.05). Conclusion: It was found that oral carbohydrate solution reduces anxiety before hip arthroplasty surgery and increases postoperative patient comfort. In line with this result, it is recommended that OCS be involved in nursing activities within the framework of multidisciplinary team collaboration in preoperative nutrition management. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Anksiyete tr_TR
dc.subject Hemşirelik tr_TR
dc.subject Kalça artroplasti ameliyatı tr_TR
dc.subject Konfor tr_TR
dc.subject Oral karbonhidrat solüsyonu tr_TR
dc.subject Anxiety tr_TR
dc.subject Nursing tr_TR
dc.subject Hip arthroplasty surgery tr_TR
dc.subject Comfort tr_TR
dc.subject Oral carbohydrate solution tr_TR
dc.title Kalça artroplastisi öncesi verilen oral karbonhidrat solüsyonunun ameliyat öncesi anksiyete ve ameliyat sonrasi hasta konforuna etkisi tr_TR
dc.title.alternative Effects of oral carbohydrate solution administred before hip arthroplasty on preoperative anxiety and postoperative patient comfort tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/Semra ve Vefa Küçük sağlık bilimleri fakültesi/hemşirelik bölümü/cerrahi hastalıklar hemşireliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 48421 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster