Özet:
Milletleri doğal ve eski çağlardan beri var olan yapılar olarak gören ilkçi yaklaşımların aksine, modernist kuramcılar milleti icat edilmiş ve kurgulanmış bir toplumsal mühendislik ürünü olarak ele alırlar. Siyasal kurum ve aktörlerin rolüne vurgu yapan bu anlayış, milliyetçiliğin asıl alanı olan gündelik hayatın ve milliyetçiliğin asıl taşıyıcısı ve yeniden üreticisi olarak bireyin bu hikâyedeki rolünü eksik bırakmaktadır.
Bu çalışmanın temel aldığı gündelik milliyetçilik anlayışı ise mikro sosyolojik bir perspektifle, milliyetçi söylem, sembol ve ritüellerin gündelik hayatta sıradan insanlar tarafından nasıl yeniden üretildiğine odaklanmaktadır. Bu yaklaşımdan hareketle, çalışma, göçmenlik karşıtı retoriğin gündelik milliyetçiliğin devamlı olarak yeniden inşasında nasıl bir rol oynadığını anlamlandırmayı amaçlamaktadır.
Çalışmaya kaynaklık eden nitel veriler, 13 Mart- 17 Mayıs 2017 tarihleri arasında, oy verme davranışı ve siyasal kültür bakımından milliyetçi muhafazakâr bir eğilime sahip olan Nevşehir ilinde, farklı yaş ve meslek gruplarına mensup 28 kişi ile yaklaşık olarak ikişer saat süren yarı yapılandırılmış mülakatlardan elde edilmiştir.