Özel günlerdeki geleneksel yemek anlayışının gastronomi açısından değerlendirilmesi: Ürgüp örneği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Erol, Günay
dc.contributor.author Alaşhan, Akif
dc.date.accessioned 2022-06-14T08:39:53Z
dc.date.available 2022-06-14T08:39:53Z
dc.date.issued 2020-12-28
dc.identifier.citation Erol, G, & Alaşhan, A. (2020). Özel günlerdeki geleneksel yemek anlayışının gastronomi açısından değerlendirilmesi: Ürgüp örneği. Turkish Studies - Social, 15(8), 3521-3538 tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/6724
dc.description.abstract Geleneksel mutfak kültürü özellikle son zamanlarda insanların ilgisini çekmeye başlayan bir konu olmuştur. Turistik destinasyonların bazıları geleneksel mutfağı önemli bir turistik ürün olarak pazarlamaktadır. Bir çekicilik unsuru olan geleneksel mutfak bölgenin çekiciliğini artırarak, yerel mutfağın korunmasına ve sürdürülebilir olmasına etki edebilmektedir. Zengin bir mutfak kültürüne sahip Anadolu, farklı kültürleri de içinde barındırmakta ve farklı geleneklere ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle düğün, sünnet, cenaze törenleri ve bayramlar gibi özel günler Anadolu’da önemli görülmekte ve bu günlerde gelenekler yaşatılmaktadır. Bu özel günlerde yapılan geleneklerden biri de misafirler ve davetliler için özel yemeklerin hazırlanmasıdır. Bu çalışmada, aynı zamanda önemli bir turistik destinasyon olan, Ürgüp’te kına ve düğün, sünnet, cenaze ve dini bayramlar için hazırlanan yiyecek ve içecek ürünlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada farklı özel günlerde farklı yiyecek ve içecek ürünlerinin hazırlandığı belirlenmiştir. Özel günlerde hazırlanan yemeklerde kullanılan malzemelerin bölgede yetişen ürünlerden elde edilerek hazırlandığı ve bölge koşullarının yemekler üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Ayrıca özel günlerde tandır geleneğinin ve bölgesel ürünlerin yaşatılmasının yanında, modern yaşamın özel günlerdeki mutfak kültürü üzerinde etkili olmaya başladığı belirlenmiştir. Çalışmada özel günlerde hazırlanan yemeklerde kültür, inanç, gelenek ve toplumsal normlar gibi değişkenlerin de etkili olduğu iafade edilebilir. Çalışmada ayrıca elde edilen bulgulara yönelik olarak; yerel yöneticilere, turizm paydaşlarına, yiyecek içecek işletmelerine ve diğer turizm işletmerine yönelik öneriler sunulmuştur. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Turkish Studies - Social tr_TR
dc.relation.isversionof https://dx.doi.org/10.47356/TurkishStudies.47496 tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Gastronomi tr_TR
dc.subject Geleneksel yemekler tr_TR
dc.subject Özel günler tr_TR
dc.subject Yemek kültürü tr_TR
dc.title Özel günlerdeki geleneksel yemek anlayışının gastronomi açısından değerlendirilmesi: Ürgüp örneği tr_TR
dc.title.alternative Gastronomic evaluation of the traditional food concept on special occasions: Case of Urgup tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Turkish Studies - Social tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz turizm meslek yüksekokulu/seyahat-turizm ve eğlence hizmetleri bölümü/turizm ve seyahat hizmetleri pr. tr_TR
dc.contributor.authorID 113499 tr_TR
dc.contributor.authorID 114548 tr_TR
dc.identifier.volume 15 tr_TR
dc.identifier.issue 8 tr_TR
dc.identifier.startpage 3521 tr_TR
dc.identifier.endpage 3538 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster