Gastronomi turizminin sürdürülebilirliğinde, gastronomi rotalarının önemi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Belber, Burcu Gülsevil
dc.contributor.author Kamış, Mahmut Doğan
dc.date.accessioned 2022-05-11T10:10:23Z
dc.date.available 2022-05-11T10:10:23Z
dc.date.issued 2022-05-15
dc.identifier.citation Belber, B.G. ve Kamış, M.D. (2022), Gastronomi Turizminin Sürdürülebilirliğinde, Gastronomi Rotalarının Önemi, Çukurova 8th International Scientific Researches Conference 15 - 17 April, Adana, Turkey tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/6535
dc.description.abstract Gastronomi, toplumların yiyecek-içecek kültürlerini yansıttığı gibi, yerli ve yabancı turistlerin ihtiyaç ve taleplerine de cevap vermektedir. Gastronomi turizmi; destinasyonlara gerçekleştirilen, eğlenme amaçlı yiyecek-içecekle ilgili rekreasyonel deneyimsel etkinliklerin bütünüdür. Gastronomi turizminin temel motivasyonu, özel bir yemeği tatmak, bir yemeğin üretim aşamalarını görmek için yiyecek-içecek üreticilerini, festivalleri, restoranları ve özel alanları ziyaret etmektir. Gastronomi rotaları ise belli bir güzergâhın belirleyici unsurlarıyla, yerinde yeni ürünler deneme, geleneksel pazarları ziyaret etme ve yerel dükkânlardan alışveriş yapma vb. etkinliklerin sunulmasıdır. Gastronomi rotalarının temel motivasyonu; turistik bir destinasyona ziyarette bulunacak turistlerin, bölgede karşılaşabilecekleri yiyecek-içecekler, gastronomik etkinlikler ve gastronomik ürünler hakkındaki bilgileri toplu olarak bir arada bulabilmelerini sağlamaktır. Türkiye’de gastronomi bakımından zengin birçok il bulunmaktadır. Gastronomi rotalarının belirlenmesiyle ve turistlere duyurulmasıyla, meşhur yemeklerin, restoranların, yemek festivallerinin vb. turistik olanakların, turistler tarafından kolayca öğrenilmesi ve daha tatmin edici seyahat deneyimlerinin yaşanması sağlanabilecektir. Ayrıca rotaları belirlenen şehirlerin tanınırlığının ve tercih edilirliğinin artmasına da katkıda bulunulacaktır. Bu bağlamda söz konusu çalışmanın amacı; gastronomi turizminin sürdürülebilirliğinde, gastronomi rotalarının önemini ortaya koymaktır. Bu çalışmada literatür taraması yapılmış, gastronomi rotalarının belirlenmesi ve gastronom turizminin sürdürülebilirliği için öneriler geliştiren çalışmalar incelenmiş, söz konusu çalışmalardan yola çıkılarak, gastronomi turizminin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında, gastronomi rotalarının belirlenmesinin önemi ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Literatür taramasından elde edilen bulgulara göre; CBS vb. sayısal veri sistemlerinin turizm sektöründe kullanılmasıyla, doğal/kültürel mekânların korunmasının, kayıt altına alınmasının, sürdürülebilir bir anlayışla gelecek nesillere aktarılmasının sağlanabileceği, turizm değerlerinin modern olarak pazarlanmasına katkıda bulunulabileceği, destinasyonların rekabet gücünün arttırılabileceği, zeytin vb. ürünlerle ilgili gastronomi rotalarının çıkartılmasıyla, turistik ürün olarak kullanılabilecek ürünlerin yetiştirildiği tarlaların kapasitesinin verimli kullanılabileceği, turistik destinasyonlara ait kültürel özelliklerin ve yöresel gıda ürünlerinin daha iyi tanınmasının sağlanabileceği gibi konuların incelendiği tespit edilmiştir. Söz konusu bu literatür taramasıyla elde edilen bulgulardan yola çıkılarak Türkiye’deki gastronomik zenginliğe sahip olan destinasyonların, akademik çalışma ve projelerle teker teker incelenmesinin ve bu destinasyonlara yönelik rotaların çeşitli sayısal sistemler kullanılarak tespit edilmesinin, gastronomi turizminin sürdürülebilirliği bakımından önemli faydalar sağlayabileceği düşünülmektedir. tr_TR
dc.description.abstract Gastronomy not only reflects the food and beverage cultures of societies, but also responds to the needs and demands of domestic and foreign tourists. Gastronomic tourism; It is the whole of recreational experiential activities related to food and beverage for entertainment purposes carried out in destinations. The main motivation of gastronomic tourism is to visit food and beverage producers, festivals, restaurants and special areas to taste a special dish and see the production stages of a dish. Gastronomy routes are defined as that is consist of trying new products on the spot, visiting traditional markets and shopping at local shops, etc., with the defining elements of a particular route. presenting activities. The main motivation of the gastronomic routes; It is to ensure that the tourists who will visit a touristic destination can find together information about the food and beverages, gastronomic events and gastronomic products that they may encounter in the region. There are many provinces in Turkey that are rich in gastronomy. With the determination of gastronomic routes and announcing them to tourists, famous dishes, restaurants, food festivals, etc. touristic opportunities will be easily learned by tourists and more satisfying travel experiences will be experienced. It will also contribute to increasing the recognition and preferability of the cities whose routes are determined. In this context, the aim of this study is; to reveal the importance of gastronomy routes in the sustainability of gastronomic tourism. In this study, literature review was made, studies that developed suggestions for the determination of gastronomy routes and the sustainability of gastronomy tourism were examined, and the importance of determining gastronomy routes in ensuring the sustainability of gastronomy tourism was tried to be revealed based on these studies. According to the findings obtained from the literature review; GIS etc. with the use of digital data systems in the tourism sector, it is possible to protect natural / cultural places, to record them, to transfer them to future generations with a sustainable understanding, to contribute to the modern marketing of tourism values, to increase the competitiveness of destinations, olive etc. it has been determined that by removing the gastronomic routes related to the products, the capacity of the fields where the products that can be used as touristic products can be used efficiently, the cultural characteristics of the touristic destinations and the local food products can be better recognized. Based on the findings obtained from this literature review, it is thought that examining the gastronomic rich destinations in Turkey one by one with academic studies and projects and determining the routes to these destinations using various numerical systems can provide important benefits in terms of the sustainability of gastronomic tourism. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Çukurova 8th International Scientific Researches Conference tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Sürdürülebilirlik tr_TR
dc.subject Gastronomi rotaları tr_TR
dc.subject Gastronomi turizmi tr_TR
dc.subject Gastronomy tourism tr_TR
dc.subject Sustainability tr_TR
dc.subject Gastronomy routes tr_TR
dc.title Gastronomi turizminin sürdürülebilirliğinde, gastronomi rotalarının önemi tr_TR
dc.title.alternative The importance of gastronomy routes in the sustainability of gastronomy tourism tr_TR
dc.type conferenceObject tr_TR
dc.relation.journal Çukurova 8th International Scientific Researches Conference 15 - 17 April 2022 / Adana, Turkey tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/turizm işletmeciliği bölümü/turizm işletmeciliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-7586-4407 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-2518-733X tr_TR
dc.contributor.authorID 39378 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster