dc.contributor.author |
Özer, Osman |
|
dc.date.accessioned |
2022-01-17T14:02:54Z |
|
dc.date.available |
2022-01-17T14:02:54Z |
|
dc.date.issued |
2021-12-01 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/6303 |
|
dc.description.abstract |
Gastronomi turizminde ürün pazarlaması açısından fark oluşturmada önemli noktalardan biriside coğrafi
işaretli ürünlerinin çeşitliliği ile bu ürünleri bünyesinde bulundurmasıdır. Hürmetçi Sazlığı’nın bu konuda
elinde bulundurduğu potansiyelinin fazla olması bu çalışmaya yön vererek çalışmanın yapılması konusunda
belirleyici unsur olmuştur. Hürmetçi Sazlığı içerisinde barındırdığı geniş otlakları, zengin botanik yapısıyla,
Akdeniz mandası familyasına dahil olan Anadolu Mandasının yetiştiriciliğinin verimli ve organik bir biçimde
yapıldığı için gastronomi turizminin hammadde kaynağıdır. Gastronomik ürünlerin çeşitliliği ve
özgünlüğünden dolayı gastronomi turizmi açışından önemli bir potansiyeldir. Bu ürünlerin işlenip tarladan
çatala olan sürecini en doğal haliyle gözlemleme ve uygulama imkânı sunarak, gastronomi turizmi için önemli
bir uğrak noktası olmaya adaydır. Özellikle bölgede üretilen Hürmetçi Manda Kaymağı, Hürmetçi Manda
Yoğurdu, Hürmetçi Manda Tereyağı, Hürtmeçi Manda Peyniri, Hürmetçi Manda Süt Reçeli, Hürmetçi Manda
Kreması, Hürmetçi Manda Kavurması, Hürmetçi Manda Sucuğu ve Hürmetçi Manda Pastırması’nın yanında
şu anda üretilmeyen ama üretilmesiyle ayrıca bir önem kazanacak olan Hürmetçi Manda Tarağı ile coğrafi
işaretli ürünlere başvurusu yapılabilecek birçok potansiyeli içerisinde barındırmaktadır. Çalışmada; literatür
taraması ile alan gezisi yöntemi kullanılarak, öncelikle gastronomi turizmi ve coğrafi işaretli ürünler
kavramları irdelenmiştir. Akabinde manda yetiştiriciliği ve mamulleri incelenmiştir. Sonrasında Hürmetçi
Sazlığı’nın gastronomi turizmi ve coğrafi işaretli ürünler açısından sosyo-ekonomik potansiyeli
değerlendirilmiştir. Son olarak bulgular ışığında önerilerde bulunulmuştur |
tr_TR |
dc.description.abstract |
One of the important points in making a difference in terms of product marketing in gastronomic tourism is
the diversity of geographical indication products and the inclusion of these products. The fact that Hürmetçi
Reeds has a high potential in this regard has been the determining factor in carrying out the study by directing
this study. Hurmetci Reeds is the raw material of gastronomic tourism because of its wide grasslands, rich
botanical structure, and the cultivation of the Anatolian Buffalo (Mediterranean Mandate), which is included
in the Mediterranean water buffalo family, in an efficient and organic way. Due to the diversity and originality
of gastronomic products, it is an important potential in terms of gastronomic tourism. It is a candidate to be
an important stopping point for gastronomy tourism by providing the opportunity to observe and apply the
process of processing these products from field to fork in their most natural form. In particular, the production
of Hürmetçi Buffalo Cream, Hürmetçi Buffalo Yogurt, Hürmetçi Buffalo Butter, Hürmetçi Buffalo Cheese,
Hürmetçi Buffalo Milk Jam, Hürmetçi Buffalo Cream, Hürmetçi Buffalo Roast, Hürmetçi Buffalo Sujuk and
Hürmetçi Buffalo Pastrami will gain importance as well as production. With the Hürmetçi Buffalo Comb, which
is one of the leading companies in the world, it contains many potentials that can be applied to geographically
marked products. In the study; First of all, the concepts of gastronomic tourism and geographically marked
products were examined by using the field trip method with a literature review. Subsequently, buffalo
breeding and its products were examined. Afterwards, the socio-economic potential of Hürmetçi Reeds in
terms of gastronomy tourism and geographical indication products was evaluated. Finally, recommendations
were made in the light of the findings. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomi turizmi |
tr_TR |
dc.subject |
Coğrafi işaret |
tr_TR |
dc.subject |
Manda |
tr_TR |
dc.subject |
Kayseri |
tr_TR |
dc.subject |
Hürmetçi sazlığı |
tr_TR |
dc.subject |
Anadolu mandası |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomy tourism |
tr_TR |
dc.subject |
Geographical indication |
tr_TR |
dc.subject |
Buffalo |
tr_TR |
dc.subject |
Kayseri |
tr_TR |
dc.subject |
Hürmetçi reeds |
tr_TR |
dc.subject |
Mediterranean mandate |
tr_TR |
dc.title |
Kayseri Hürmetçi Sazlığı’nın coğrafi işaretli ürün potansiyeli ve gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Evaluation of Kayseri Hürmetçi Reeds in terms of geographical indications and g |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Turizm Araştırmaları Enstitüsü Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-8543-0664 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
2 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
2 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
107 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
125 |
tr_TR |