dc.contributor.author |
Kılıçhan, Reha |
|
dc.contributor.author |
İlhan, İbrahim |
|
dc.date.accessioned |
2021-12-29T09:32:14Z |
|
dc.date.available |
2021-12-29T09:32:14Z |
|
dc.date.issued |
2016-04-16 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/6196 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmanın amacı, kruvaziyer gemilerin yiyecek içecek
departmanlarında hizmet kalitesi, müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakati
ilişkilerini ortaya koyarak, hizmet kalitesini arttırıp müşteri memnuniyeti ve müşteri
sadakati oluşturmak isteyen kruvaziyer gemi işletmecilerine yol gösterici bir kaynak
olmaktır. Bu çalışma ayrıca kruvaziyer gemi şirketlerinin pazarlama çalışmalarına
yön vermeleri açısından son derece önemli bir çalışma niteliği taşımanın yanı sıra,
ülkemizde kruvaziyer gemi destinasyonlarının pazarlama çalışmalarına ışık tutması
bakımından önemlidir. Bu çalışmanın örneklemini Amerika Birleşik Devletleri’nin
Alaska eyaletine bağlı en işlek üç liman şehri olan Ketchikan, Juneau ve Skagway
limanlarına gelen kruvaziyer gemiler oluşturmaktır. Araştırmanın anketleri, bu
limanlara gelen kruvaziyer gemilerin yiyecek içecek departmanlarından hizmet
almış kişilere uygulanmıştır. Araştırmada örneklem yöntemi olarak, olasılığa dayalı
olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda (kolayca) örnekleme yöntemi tercih
edilmiştir. Araştırmada hizmet kalitesi, müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakati
ilişkileri korelâsyon ve regresyon analizleri ile incelenmiş, hizmet kalitesi ile
müşteri memnuniyeti, hizmet kalitesi ile müşteri sadakati ve müşteri memnuniyeti
ile müşteri sadakati arasında pozitif yönlü ilişki olduğu tespit edilmiştir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
The aim of the study is to present relationships between service quality,
customer satisfaction and customer loyalty and to be a guiding source for cruise ship
operators who want to create customer satisfaction and customer loyalty at the food
and beverage department by increasing service quality. In addition, this study is
giving direction in terms of marketing efforts to cruise ship operators. Also this
study is carrying importance to shed light on cruise ship destinations in terms of
marketing in our country. The sample of this study is formed by cruiseships which
are coming to the three busiest port cities “Ketchikan,Juneau and Skagway” in
Alaska belonging state of United States. Research surveys were applied to cruise
ships passengers who had serving from food and beverage department of cruise
ships. As a sample method in research, convenience sampling method being one of
sampling methods based on improbable method was preferred. In addition,
relationships between service quality, customer satisfaction and customer loyalty
were examined by using correlation and regression analysis. Positive correlation was
found between service quality and customer satisfaction, service quality and
customer loyalty, customer satisfaction and customer loyalty. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Kruvaziyer turizm |
tr_TR |
dc.subject |
Yiyecek içecek |
tr_TR |
dc.subject |
Hizmet kalitesi |
tr_TR |
dc.subject |
Müşteri memnuniyeti |
tr_TR |
dc.subject |
Müşteri sadakati |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomi |
tr_TR |
dc.subject |
Cruise tourism |
tr_TR |
dc.subject |
Food and beverage |
tr_TR |
dc.subject |
Service quality |
tr_TR |
dc.subject |
Customer satisfaction |
tr_TR |
dc.subject |
Customer loyalty |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomy |
tr_TR |
dc.title |
Kruvaziyer gemilerin yiyecek içecek departmanlarında hizmet kalitesi, müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakati ilişkileri: Ketchikan, juneau ve skagway limanlarında bir araştırma |
tr_TR |
dc.title.alternative |
The relationship between service quality, customer satisfaction and customer loyalty in the food and beverage department of cruise ships: a research on cruise ships in ketchikan, juneau and skagway harbours |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Erciyes Üniversitesi/turizm fakültesi/gastronomi ve mutfak sanatları bölümü/gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
25173 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
6 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
1 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
65 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
83 |
tr_TR |