Mutfak Çalışanlarının Örgütsel Destek Algılarının İşe Yabancılaşma Eğilimlerine Etkisi: Nevşehir İlinde Bir Araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Zaro, Serkan
dc.contributor.author Özkoç, Aziz Gökhan
dc.date.accessioned 2020-08-05T13:34:54Z
dc.date.available 2020-08-05T13:34:54Z
dc.date.issued 2018-12
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/592
dc.description.abstract ÖZET Bu çalışmada mutfak departmanı çalışanlarının, örgütsel destek algılarının işe yabancılaşma eğilimlerine olan etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu sayede mutfak çalışanlarının, örgütlerinden algıladıkları örgütsel destek düzeyi ile işe yabancılaşmaları arasında bir ilişkinin ya da etkinin olup olmadığı, varsa da bu ilişki ya da etkinin ne düzeyde olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında mutfak çalışanlarının demografik özelliklerine göre, algılanan örgütsel destek ve işe yabancılaşma düzeyleri arasında bir farklılığın olup olmadığı tespit edilecektir. Araştırmanın teorik kısmında detaylandırılan algılanan örgütsel destek ile işe yabancılaşma ilişkisine dair önermelerin ampirik bazda çözümlenmesi amacıyla, alan araştırması yapılmış ve veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Anket bilimsel açıdan güvenilirliği ve geçerliliği daha önceden kanıtlanmış ölçekler kullanılarak hazırlanmıştır. Bu araştırmada elde edilen bulgular, Nevşehir'de bulunan üç, dört ve beş yıldızlı oteller ve turizm işletme belgeli restoranların mutfak bölümünde çalışmakta olan işgörenler ile sınırlıdır. Araştırma kapsamında 251 adet anket mutfak çalışanlarıyla yüz yüze görüşülerek ve anket bırakıp geri toplama yolu ile elde edilmiştir. Bu araştırmanın sonuçları uygun bir istatistiksel analiz bilgisayar programına yüklenmiş ve uygun analiz teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Öncelikle araştırmaya katılan mutfak çalışanlarının, algılanan örgütsel destek ve işe yabancılaşma düzeyleri belirlenmiş olup, ardından işgörenlerin demografik özelliklerine göre bu düzeylerde bir farklılık olup olmadığına dair farklılık testlerinden t-testi ve anova testi uygulanmıştır. Son olarak araştırmaya konu olan değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon ve regresyon analizi yapılarak araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda mutfak çalışanlarının örgütsel destek algısı ile işe yabacılaşma düzeyleri arasında negatif yönlü, anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yani mutfak çalışanları örgütsel destek algıladıklarında, işe yabancılaşma düzeyleri azalmaktadır. tr_TR
dc.description.abstract In this study, it was aimed to reveal the effects of organizational support perceptions of cuisine department employees on the tendency to work alienation. In this way, it has been tried to determine whether there is a relationship or effect between the level of organizational support perceived by the cuisine employees and their alienation from work and the level of this relationship or effect.Moreover, in scope of research, it will be determined whether there is a difference between perceived organizational support and employment alienation levels according to demographic characteristics of cuisine employees. In order to analyze empirically the propositions related to perceived organizational support and work alienation detailed in the theoretical part of the research,field survey was conducted and data were collected by survey technique.The questionnaire has been prepared using the scales that have previously been proven to be reliable and valid in terms of scientific. The findings of this study are limited to three, four and five star hotels in Nevşehir and employees working in the kitchen section of the tourism operation certified restaurants. Within the scope of the study, 251 questionnaires were obtained by face-to-face interviews with the kitchen workers and by collecting questionnaires. The results of this study were loaded into the convenient statistical analysis computer program and analyzed using appropriate analysis techniques. First of all, the perceived organizational support and work alienation levels of the kitchen workers who participated in the research were determined and then t-test and anova test were applied for the difference test whether there was a difference in these levels according to the demographic characteristics of the employees. Finally, the relationships between the variables were investigated by correlation and regression analysis. As a result of the analyzes conducted, it was found that there was a significant negative relationship between the organizational support perception of the kitchen workers and the levels of employment alienation. In other words, when cuisine employees perceive organizational support, levels of employment alienation are decreasing. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Örgütsel Destek tr_TR
dc.subject İşe Yabancılaşma tr_TR
dc.subject Organizational support tr_TR
dc.subject Work alienation tr_TR
dc.title Mutfak Çalışanlarının Örgütsel Destek Algılarının İşe Yabancılaşma Eğilimlerine Etkisi: Nevşehir İlinde Bir Araştırma tr_TR
dc.title.alternative The Effect Of Cuisine Employees' Organizational Support Perceptions' On Business Alienation Tendencies: An İnvestigation İn Nevşehi̇R Province tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 3193 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster