dc.contributor.author |
Cangi, Rüstem |
|
dc.contributor.author |
Yağcı, Adem |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-12T13:04:01Z |
|
dc.date.available |
2021-11-12T13:04:01Z |
|
dc.date.issued |
2017-10-20 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5726 |
|
dc.description.abstract |
Bağcılık dünyada en temel tarımsal faaliyet kollarından birisidir. Türkiye’de bağlardan hem üzüm hem de asma (V.vinifera)
yaprakları yoğun olarak üretilmekte ve tüketilmektedir. Salamuralık asma yaprakları (dolma) Akdeniz diyetlerinde yaygın olarak
sevilen bir Türk yemeğidir. Asma yaprağı bol miktarda vitamin, diyet lifi ve mineral içerir. Asma yaprakları hem taze hem de
salamura şeklinde kullanılabilir. Yaprak sarması için genç yapraklar tercih edilmektedir. Salamura asma yaprağı üretimi için
Narince, Sultani Çekirdeksiz, Yapıncak ve Emir üzüm çeşitleri daha uygundur. Salamura asma yaprağı üretimi ve tüketimi son
yıllarda Türkiye’de sürekli olarak artmaktadır. Ayrıca son yıllarda hazır gıda sektörü ve batı ülkelerinde asma yaprağı dolmasına
olan talep artmaktadır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Viticulture is one of the major agricultural branches in world. Both grape and vine (V. vinifera) leaves in vineyard are intensely
produced and consumed in Turkey. Brined grape vine leaves, dolma is a well-liked Turkish dish, common to Mediterranean diets.
The vine leaf contains an abundant amount of vitamins, dietary fiber and minerals. Vine leaves can be used as both in fresh and
stored forms. Young leaves are choosen for stuffed dish. Narince, Sultani Cekirdeksiz, Yapincak and Emir grape cultivars are more
suitable for this purpose. Brined vine leaves production and consumption has continuously increased in Turkey recent years. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Asma |
tr_TR |
dc.subject |
Salamuralık asma yaprağı |
tr_TR |
dc.subject |
Hasat |
tr_TR |
dc.subject |
Ürün işleme |
tr_TR |
dc.subject |
Vine |
tr_TR |
dc.subject |
Brined vine leaves |
tr_TR |
dc.subject |
Harvest |
tr_TR |
dc.subject |
Processing |
tr_TR |
dc.title |
Bağdan sofraya yemeklik asma yaprak üretimi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Production of grapevine leaves from vineyard to table |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi/ziraat fakültesi/bahçe bitkileri bölümü/bağ yetiştirme ve ıslahı anabilim dalı/ |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
4256 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
6 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
Özel Sayı |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
137 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
148 |
tr_TR |