dc.contributor.author |
Türkmen, Burcu |
|
dc.contributor.author |
Ayhan, Kamuran |
|
dc.contributor.author |
Güneş Altuntaş, Evrim |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-12T13:02:35Z |
|
dc.date.available |
2021-11-12T13:02:35Z |
|
dc.date.issued |
2016-04-04 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5718 |
|
dc.description.abstract |
Biyofilm yapıları yüzeylere DNA, protein ve polisakkarit içeren bir ekzopolisakkarit tabaka içinde tutunan mikroorganizma
kümeleri olarak tanımlanmaktadır. Dental plak diğer bir deyişle biyofilm diş yüzeylerinde pek çok nedenle oluşabilmektedir. Daha
çok streptokok türlerinin neden olduğu bu yapılarda farklı pek çok mikroorganizmanın var olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir.
Dental plak olarak başlayan yapıların diş çürükleri ve hastalıkları ile ilişkili olduğu da bilinmektedir. Dolayısıyla, ağız ve diş
sağlığını korumak açısından biyofilm yapılarını engelleyebilecek önlemlerin alınması gerekmektedir. Tükettiğimiz gıdaların
çoğunun plak oluşumuna katkıda bulunduğu, özellikle sakkaroz başta olmak üzere karbonhidratların bakteriyel yapıların gelişimini
teşvik ettiği ileri sürülmektedir. Buna karşın, bazı bitki ekstraktlarının biyofilm oluşumunu azaltıcı/engelleyici etkisinin olduğu ileri
sürülmektedir. Günlük diyetimizde yer alan bitkisel gıdalar diş sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir. Son yıllarda
özellikle probiyotik gıda tüketiminin insanların immün sistemi ve bazı hastalıklara karşı korunmasındaki etkisi ise çeşitli
araştırmalarla gösterilmiştir. Dental plak oluşumunun önlenmesi bakımından, bu gibi gıdaların tüketimi ile probiyotik
mikroorganizmaların biyofilm yapısındaki popülasyonunun arttırılması ve streptokok kaynaklı hastalık etmeni bakterilerin
uzaklaştırılmasında olumlu etki oluşturduğu ifade edilmektedir. Sonuç olarak, günlük diyetimizde yer alan gıdaların dental plak
oluşumuna olumlu ya da olumsuz yönde katkısı sözkonusudur. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Biofilms are determined as the microorganism communities that are adherent into exopolysaccharide containing DNA, protein and
polysaccharide. Dental plaque, in other word biofilm, can be formed on tooth surfaces due to many reasons. It is exhibited in various
studies that many microorganisms are included in this structure which is formed by mainly streptococci. It is also known that the
formation starts with dental plaque may be in the relationship between dental caries and diseases. Therefore, in order to protect oral
health some precautions should be taken to prevent biofilm formation. It is asserted that consumed food has contribution on dental
plaque formation, the carbohydrates especially saccharose encourage the bacterial growth. Whereas, decreasing/inhibiting effect of
some plant extracts on biofilms are put forward. The plant origin foods in our Daily diet are significant to sustain tooth health. In
recent years the effect of probiotic food consuming on the immune system of people and protective effect against diseases has been
presented in various studies. It is determined that in order to inhibition of dental plaque formation, with the consumption of such
foods, increasing the population of probiotic microorganisms in biofilms and removing the pathogenic bacteria like streptococci
create a positive impact. As a conclusion, the foods involved in our daily diet have a positive or negative impact on dental plaque
formation. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Dental plak |
tr_TR |
dc.subject |
Gıda tüketimi |
tr_TR |
dc.subject |
Bitkisel gıdalar |
tr_TR |
dc.subject |
Probiyotik |
tr_TR |
dc.subject |
Dental plaque |
tr_TR |
dc.subject |
Food consumption |
tr_TR |
dc.subject |
Plant foods |
tr_TR |
dc.subject |
Probiotics |
tr_TR |
dc.title |
Dental plak oluşumundan sorumlu mikroorganizmalar ve bunların tüketilen gıdalarla ilişkisi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
The microorganisms responsible for dental plaque formation and the relation of these microorganisms with consumed foods. |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi/insan ve toplum bilimleri fakültesi/mütercim ve tercümanlık bölümü/mütercim tercümanlık anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
24244 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
5 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
Özel Sayı |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
51 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
61 |
tr_TR |