dc.contributor.author |
Özpalas, Beyza |
|
dc.contributor.author |
Özer, Emir Ayşe |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-12T13:02:25Z |
|
dc.date.available |
2021-11-12T13:02:25Z |
|
dc.date.issued |
2017-12-21 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5717 |
|
dc.description.abstract |
Kafein, tüm dünyada en çok tüketilen psikoaktif maddelerden biridir. Tarihsel olarak çay ve soda kafein içeren en eski içeceklerdir.
Son zamanlarda, enerji içecekleri, özel kahve, patates cipsi, sakız ve şekerler gibi kafein içeren gıda üretiminin çeşitliliğinde önemli
artışlar olmuştur. Bu nedenle, kafein içeren içeceklerin tüketimi dünyada çapında önemli düzeylere ulaşmıştır. Son yıllarda kafeinin
tüketimi, ilaçlarla karşılaştırıldığında daha yüksek oranlara sahiptir. Dünya nüfusunun yaklaşık % 80'i hergün kafein içeren içecekler
tüketmektedir. Dünya çapında, kahve (%71) en çok tüketilen kafein içerikli içecek olmasıyla birlikte, alkolsüz içecekler (%16) ve
çay (%12) bunu takip etmektedir. Gelişen teknoloji ve yeniliklerle birlikte gıda endüstrisinde kafein tüketimi arasında önemli bir
artış vardır. Bu çalışmada kafein tüketiminin, kardiyovasküler sistem, anksiyete, hafıza, uyku, depresyon ve agresyon açısından
insan sağılığı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Kafeinin içeren içeceklere artan talebin, genel olarak insan sağlığı üzerine olumlu
etkileri olduğu düşünülmektedir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Caffeine is one of the most broadly consumed psychoactive material all over the world[1] . Historically, tea and soda are the most
oldest beverages including caffeine. Recently, variation of food production, which comprise caffeine, has increased such as energy
drinks, specialist coffee, potato chips, gum and candy bar[8] . Therefore, the consumption of caffeine-containing drinks has raised
remarkably throughout the world. Indeed, in recent years, the consumption of caffeine is higher than any other drug. Nearly 80% of
the world’s population consumes caffeine-contaning products ever day, with tea (12%), soft drink (16%) and coffee (%71) being the
most widely consumed[8,9]. There is an significant increase in caffeine consumption throught last century with developing
technology and innovative evolution in food industry. Actually, the rising demanding of the caffeine contaning productions has
brought along with its likley effects on human health. The present study reviewed the effects of caffeine consumption on human
healthy in terms of cardiovascular system, anxiety, memory, sleep, depression and agression. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Kafein |
tr_TR |
dc.subject |
İnsan sağlığı |
tr_TR |
dc.subject |
Beslenme |
tr_TR |
dc.subject |
Caffeine |
tr_TR |
dc.subject |
Human health |
tr_TR |
dc.subject |
Nutrition |
tr_TR |
dc.title |
Kafeinin insan sağlığı üzerindeki etkileri |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Effects of caffeine on human health |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Kilis 7 Aralık Üniversitesi/Yusuf Şerefoğlu sağlık bilimleri fakültesi/beslenme ve diyetetik bölümü/beslenme ve diyetetik anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
252856 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
6 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
Özel Sayı |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
297 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
305 |
tr_TR |