Farklı yüzey aktif maddelerin buğday kuru ağırlığına etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Yurdakul, İlknur
dc.contributor.author Kalınbacak, Kadriye
dc.contributor.author Gedikoğlu, İbrahim
dc.date.accessioned 2021-11-12T13:01:14Z
dc.date.available 2021-11-12T13:01:14Z
dc.date.issued 2016-01-08
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5711
dc.description.abstract Yüzey aktif madde (YAM) deterjan, sabun, herbisit ve insektisitlerde nem arttırıcı, seyreltici, emulsifiyer, köpürtücü, bakteri engelleyici olarak kullanılmaktadır. Bunların doğadaki birikiminlerinden oluşan çevre kirliliği tarımsal ürünleri de etkilemektedir. Çalışma, anyonik, katyonik, ve iyonik olmayan YAM’lerin, buğday (Triticum aestivum) bitki kuru ağırlığına etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Denemeler tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak, serada kurulmuştur. YAM’ler 0, 180, 360, 540 ve 720 mg kg-1 konsantrasyonlarda buğday ekiminden sonra uygulanmış 50. günde hasat yapılmıştır. Anyonik YAM buğday bitkisinin kuru ağırlığında (p < 0.05) azalma meydana getirmiştir. Katyonik YAM kuru ağırlıkta (p <0.05) azalma meydana getirirken, iyonik olmayan YAM’nin buğdaydaki uygulaması önemli olmamıştır. Çalışma sonuçlarına göre; buğday yetiştirme ortamında bulunan anyonik ve katyonik YAM’lerin bitki köklerinin gelişmesini olumsuz etkilediği ve böylece bitki besin maddelerinin alımında sıkıntılar yaşandığı dolayısıyla da bitkinin kuru ağırlık değerlerinde azalmalara neden olduğunu söylenebilir. tr_TR
dc.description.abstract Surfactant is used as wetting agent, dispersant, emulsifier, foaming agent, bactericide in detergent, soap, herbicide and insecticides. The pollution from their residue in nature affects agricultural products as well. In this study was performed to determine the effects of anionic, cationic and nonionic surfactants on the dry weight of wheat (Triticum aestivum). This research was conducted as randomized split parcels with 3 repetetives in greenhouse. Surfactants were applied at 0, 180, 360, 540 and 720 mg kg–1 concentration after sowing, it was harvested on the 50th day. Anionic surfactant caused to decrease the dry weight (p < 0.05) of wheat plant. While cationic surfactant caused to decrease the dry weight (p < 0.05), the application of nonionic surfactant did not. According to study results; anionic and cationic surfactants have a negative impact on the growth of plant roots of wheat. Therefore experiencing difficulties in the acquisition of plant nutrients can be attributed to a decrease in plant dry weight. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Anyonik tr_TR
dc.subject Katyonik tr_TR
dc.subject İyonik olmayan yüzey aktif maddeler tr_TR
dc.subject Buğday (Triticum aestivum L.) tr_TR
dc.subject Toprak tr_TR
dc.subject Anionic tr_TR
dc.subject Cationic tr_TR
dc.subject Nonionic surfactants tr_TR
dc.subject Wheat (Triticum aestivum L.) tr_TR
dc.subject Soil tr_TR
dc.title Farklı yüzey aktif maddelerin buğday kuru ağırlığına etkileri tr_TR
dc.title.alternative The effects of different surfactants to dry weight wheat tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID 0000 tr_TR
dc.identifier.volume 4 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 91 tr_TR
dc.identifier.endpage 98 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster