dc.contributor.author |
Tunç, Müslün Sara |
|
dc.contributor.author |
Ünlü, Ayhan |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-12T13:00:34Z |
|
dc.date.available |
2021-11-12T13:00:34Z |
|
dc.date.issued |
2016-01-08 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5709 |
|
dc.description.abstract |
Zeytinyağı üretim atıksuları; mevsimsel üretim, tesislerin geniş arazilere yayılması, yüksek organik yük gibi çeşitli faktörlerden
dolayı zeytinyağı üretimi yapan Akdeniz Ülkelerinde ciddi bir çevresel problemdir. Bu atıksuların miktarı ve kirlilik yükü kullanılan
üretim prosesine ve işletim koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Organik madde, askıda katı madde, yağ ve gres içerikleri oldukça
yüksektir. Yüksek organik madde ve toksik maddeler içermesi, sezonluk üretim yapılması ve üretim sezonunun birkaç ay devam
etmesi bu atıksuların arıtımını zorlaştırmaktadır. Çevreye deşarj edilen arıtılmamış veya yetersiz şekilde arıtılmış zeytinyağı üretim
atıksuları çevre üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Çevre üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek ve yüksek kirlilik içeren
bu atıksuları arıtmak için pek çok arıtma yöntemi araştırılmış ve geliştirilmiştir. Bu çalışmada zeytinyağı üretim atıksuların arıtımı
üzerine yapılan çalışmalar incelenmiştir. Literatür ışığında zeytinyağı üretim prosesleri, üretim sonrasında oluşan atıksuyun bileşimi
ve bu atıksuların çevresel etkileri sunulmuş ve atıksu arıtımında kullanılan biyolojik, fizikokimyasal ve ileri oksidasyon yöntemleri
derlenmiştir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Olive oil manufacturing wastewater is a serious environmental problem in the Mediterranean regions due to several factors such as
seasonal production, distribution over large areas of mills, high organic load. Amount and pollutant load of this wastewater
changes depending production process used and operational conditions. Organic matter, suspended solid matter, oil and grease
contents of this wastewater are quite high. Treatment of olive oil wastewaters becomes difficult due to high organic matter, seasonal
production and short production season. Untreated or insufficiently treated olive oil wastewater discharged to the environmental
causes negative impacts on the envorinmental. Various treatment methods were investigated and developed to treat of this
wastewater containing high pollutant and to prevent negative impacts on the environmental. In this study, researchs performed on
treatment of olive oil wastewater were examined. Olive oil production processes, composition of wastewater generated after
production process and its environmental impacts were presented. Biological methods, physico-chemical methods and advanced
oxidation methods used for treatment of this wastewater were reviewed. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Zeytinyağı atıksuları |
tr_TR |
dc.subject |
Biyolojik yöntemler |
tr_TR |
dc.subject |
Fizikokimyasal yöntemler |
tr_TR |
dc.subject |
İleri oksidasyon yöntemleri |
tr_TR |
dc.subject |
Olive oil wastewater |
tr_TR |
dc.subject |
Biological methods |
tr_TR |
dc.subject |
Physico-chemical methods |
tr_TR |
dc.subject |
Advanced oxidation methods |
tr_TR |
dc.title |
Zeytinyağı üretim atıksularının özellikleri, çevresel etkileri ve arıtım teknolojileri |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Characteristics of olive oil wastewater, its environmental effects and treatment technologies |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Fırat Üniversitesi/mühendislik fakültesi/çevre mühendisliği bölümü/çevre teknolojisi anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
9066 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
4 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
2 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
44 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
74 |
tr_TR |