Şanlıurfa koşullarında yetiştirilen bazı kırmızı mercimek (Lens Culinaris Medik.) genotiplerinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Öktem, Ayşe Gülgün
dc.date.accessioned 2021-11-12T12:42:53Z
dc.date.available 2021-11-12T12:42:53Z
dc.date.issued 2016-07-20
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5662
dc.description.abstract Bu çalışma 2013-2014 ve 2014-2015 yetiştirme dönemlerinde Şanlıurfa koşullarında yürütülmüştür. Bu çalışma ile Şanlıurfa koşullarına uygun yüksek verimli kırmızı mercimek çeşitlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 11 adet kırmızı mercimek çeşidi denenmiştir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Her iki yıl ve birleşik varyans analizine göre çeşitler arasında çiçeklenme gün sayısı, bitki boyu, bin tane ağırlığı ve tane verimi bakımından istatistiki olarak önemli farklılık gözlenmiştir. İki yılın ortalamasına göre; çiçeklenme süresi 117.6-127.9 gün, bitki boyu 37.3-45.1 cm, 1000 tane ağırlığı 33.55-46.10 g, tane verimi 72.82-186.16 kg/da arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi Şakar çeşidinden (186.16 kg/da) elde edilmiştir. En düşük tane verimi ise Yerli Kırmızı çeşidinden elde edilmiştir (72.82 kg/da). Şakar, Altıntoprak, Tigris ve Evirgen çeşitleri her iki yıl da diğer çeşitlere göre daha yüksek tane verimi değerleri vermişlerdir. tr_TR
dc.description.abstract This study was conducted in 2013-2014 and 2014-2015 growing seasons under Şanlıurfa conditions. This study was aimed to determination of high yield red lentil varieties in Şanlıurfa conditions. Experiment was established accordingly to randomised completed experimental design with 4 replicates. According to both of years and year combined variance analysis flowering period, plant height, thousand kernel weight and grain yield was found significant. According to average of years; flowering period varied from117.6 to 127.9 day, plant height from 37.3 to 45.1 cm, thousand kernel weight from 33.55 to 46.10 g and grain yield from 72.82 to 186.16 kg/da. The highest grain yield was obtained from Şakar variety (186.16 kg/da). The lowest grain yield was found at Yerli Kırmızı variety (72.82 kg/da). Şakar, Altıntoprak, Tigris and Evirgen varieties gave higher grain yield than other varieties. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Kırmızı mercimek tr_TR
dc.subject Şanlıurfa tr_TR
dc.subject Verim tr_TR
dc.subject Verim öğeleri tr_TR
dc.subject Genotip tr_TR
dc.subject Red lentil tr_TR
dc.subject Yield tr_TR
dc.subject Yield characteristics tr_TR
dc.subject Genotype tr_TR
dc.title Şanlıurfa koşullarında yetiştirilen bazı kırmızı mercimek (Lens Culinaris Medik.) genotiplerinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of yield and yield characteristics of some red lentil (Lens culinaris Medic.) genotypes under Sanliurfa conditions tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Harran Üniversitesi/ziraat fakültesi/tarla bitkileri bölümü/tarla bitkileri anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 245833 tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 27 tr_TR
dc.identifier.endpage 34 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster