dc.contributor.author |
Sevinç Üzümcü, Seda |
|
dc.contributor.author |
Koyuncu, Mehmet Ali |
|
dc.contributor.author |
Onursal, Cemile Ebru |
|
dc.contributor.author |
Güneyli, Atakan |
|
dc.contributor.author |
Erbaş, Derya |
|
dc.date.accessioned |
2021-10-27T12:27:16Z |
|
dc.date.available |
2021-10-27T12:27:16Z |
|
dc.date.issued |
2020-05-30 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5543 |
|
dc.description.abstract |
Çalışmada, hasat öncesinde oksalik asit (OA) uygulamasının raf ömrü süresince ‘Roxana’ kayısı çeşidinin meyve kalitesi üzerine olan etkisi
araştırılmıştır. Bu amaçla, tahmini hasat tarihinden 7 gün önce farklı dozlarda (0, 1, 2, 4 ve 8 mM) oksalik asit uygulanmıştır. Optimum hasat tarihinde
(sert olum döneminde) derilen meyveler oda sıcaklığında (20±1°C) ve %50–60 nem koşullarında 8 gün süreyle raf ömründe tutulmuştur. Raf ömrü
süresince 2 gün aralıklarla bazı fiziksel ve kimyasal analizler (ağırlık kaybı, metve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir
asitlik, meyve rengi, etilen üretimi ve solunum hızı) yapılmıştır. Sonuç olarak, farklı dozlardaki OA uygulamaların hepsi bazı meyve kalite
parametrelerindekontrolden daha iyi sonuçlar vermiştir. Özellikle OA’nin 1 mM’lık dozu meyve kalitesinin korunması bakımından en iyi uygulama
olduğu saptanmıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
The effect of pre-harvest oxalic acid treatment on the shelf-life of apricot cv. ‘Roxana’ was investigated. For this purpose, different doses (0, 1, 2, 4,
and 8 mM) of oxalic acid (OA) solutions were applied 7 days before the optimal harvest stage. Fruit, harvested at optimum stage (firm-ripe stage),
transported to the postharvest physiology laboratory, immediately. Harvested fruit was kept at room (20±1°C) temperature and 50–60% relative
humidity conditions for 8 days for shelf-life evaluation. During the storage period, some physical and chemical analyses (weight loss, fruit firmness,
soluble solids content, titratable acidity, fruit color, ethylene production, and respiration rate) were performed at 2-day intervals. As a result, all
doses of OA gave better results than the control group in terms of some quality parameters. Especially, 1 mM dose of OA was the most effective
treatment for maintaining fruit quality. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Oksalik asit |
tr_TR |
dc.subject |
Kayısı |
tr_TR |
dc.subject |
Raf ömrü |
tr_TR |
dc.subject |
Kalite |
tr_TR |
dc.subject |
Oxalic acid |
tr_TR |
dc.subject |
Apricot |
tr_TR |
dc.subject |
Shelf-life |
tr_TR |
dc.subject |
Quality |
tr_TR |
dc.title |
Hasat öncesi oksalik asit uygulamasının ‘Roxana’ kayısı çeşidinin raf ömrü üzerine etkisi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Effect of pre-harvest oxalic acid treatment on shelf-life of apricot cv. ‘Roxana’ |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi/ziraat fakültesi/bahçe bitkileri bölümü/bahçe bitkileri anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
11584 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-6671-4730 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0003-4449-6709 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0003-1201-4576 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-8274-0680 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-5675-3907 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
9 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
1 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
73 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
80 |
tr_TR |