Türkiye’nin farklı illerinde yetiştirilen “hayward” (actinidia deliciosa planch) kivi çeşidinin serbest aroma bileşiklerinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Şen, Kemal
dc.date.accessioned 2021-09-24T06:51:38Z
dc.date.available 2021-09-24T06:51:38Z
dc.date.issued 2021-06-30
dc.identifier.citation en, K. (2021). Türkiye’nin Farklı İllerinde Yetiştirilen “Hayward” (Actinidia deliciosa Planch) Kivi Çeşidinin Serbest Aroma Bileşiklerinin Belirlenmesi . Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi , 36 (1) , 123-128 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/cutarim/issue/63288/939529 tr_TR
dc.identifier.uri https://dergipark.org.tr/tr/pub/cutarim/issue/63288/939529
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5190
dc.description.abstract Bu çalışmada, ülkemizin farklı bölgelerinde yetiştirilen (Mersin, Ordu, Samsun ve Yalova) Hayward kivi çeşidinin serbest aroma bileşiklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Aroma maddelerinin ekstraksiyonu sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Kivilerdeki aroma maddelerinin tanımlanmasında GC-MS, mikatarlarının hesaplanmasında ise GC-FID sistemleri kullanılmıştır. Ordu ve Samsun bölgelerinden temin edilen kivi örneklerinde 86 adet, Mersin bölgesinden temin edilen kivi örneğinde 80 adet ve Yalova bölgesinden temin edilen kivi örneğinde 72 adet serbest aroma bileşiği tanımlanmıştır. Samsun ve Ordu bölgelerinden temin edilen kivi örnekleri alkol, ester ve lakton bileşimi bakımından diğerlerine göre daha baskın karakterde olduğu tespit edilmiştir. Mersin ve Yalova bölgelerinden temin edilen kivi örneklerinin ise hem terpen hem de uçucu fenol bileşikleri bakımından diğer bölgelerden ayrıldığı tespit edilmiştir. Hem aroma bileşimleri hem de aroma profil analizleri bakımından değerlendirildiğinde, Ordu ve Samsun Bölgelerinden temin edilen kivi örneklerinin kalite bakımından diğer bölgelere göre daha iyi özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Kivi tr_TR
dc.subject Farklı bölge tr_TR
dc.subject GC-MS-FID tr_TR
dc.subject Serbest aroma tr_TR
dc.title Türkiye’nin farklı illerinde yetiştirilen “hayward” (actinidia deliciosa planch) kivi çeşidinin serbest aroma bileşiklerinin belirlenmesi tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Çukurova tarım ve gıda bilimleri dergisi tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/mühendislik-mimarlık fakültesi/gıda mühendisliği bölümü/gıda mühendisliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 41253 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0003-0781-6814 tr_TR
dc.identifier.volume 36 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 123 tr_TR
dc.identifier.endpage 128 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster