dc.contributor.author |
Şen, Kemal |
|
dc.contributor.author |
Türk, Gürkan |
|
dc.date.accessioned |
2020-02-19T13:48:21Z |
|
dc.date.available |
2020-02-19T13:48:21Z |
|
dc.date.issued |
2019-05 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/477 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada Adana ilinin farklı rakımlı (620 metre, 1050 metre ve 1700 metre)
bölgelerinden elde edilen geven balının fiziko-kimyasal özellikleri ile aroma bileşikleri
üzerine rakımın etkisi araştırılmıştır. Ballarda aroma maddelerinin ekstraksiyonu sıvı
sıvı ekstraksiyon yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ballardaki aroma
maddelerinin miktarlarının tanımlanmasında ve hesaplanmasında GC-MS-FID tekniği
kullanılmıştır. Bal numunelerinde yükselti sırasına göre toplamda 54, 48 ve 49 adet
aroma maddesi tespit edilmiştir. Aroma maddelerinin toplam miktarı 620 metre
rakımdan elde edilen geven balında 14600,50 µg/kg, 1050 metre rakımdan elde edilen
geven balında 29882,90 µg/kg, 1700 metre rakımdan elde edilen geven balında
16372,89 µg/kg olarak tespit edilmiştir. Bal örneklerinde miktar olarak en fazla bulunan
aroma maddeleri uçucu asitler olurken, bu bileşikleri sırasıyla furanlar, piranlar ve
alkoller takip etmiştir. Genel olarak rakımın yükselmesiyle alkol bileşiklerinin
miktarının, toplam aroma miktarı içerisinde oran olarak azalış gösterdiği, lakton
bileşiklerinin ve norizoprenoid bileşiklerinin toplam miktarının düşük rakımlardan elde
edilen geven ballarında daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
In this study, the effect of the altitude on the aroma compounds and physicochemical
properties of astragalus honeys obtained from the 620 m, 1050 m and 1700 m height
areas of adana province was investigated. Aroma compounds were extracted by liquidliquid extraction technique. The identification and concentration of aroma compounds
were done by GC-MS-FID technique. A total of 54, 48 and 49 aroma coumpounds were
determined in honey samples in order of altitude. The total amount of aroma
coumpounds were determined 14600,50 µg/kg in the honey obtained from 620 meters
altitude, and 29882,90 µg/kg in the honey obtained from 1050 meters altitude and
16372,89 µg/kg in the honey obtained from 1700 meters altitude. The most abundant
aroma substances in honey samples were volatile acids, followed by furans and pyranes
and alcohols. Generally, it was found that the amount of alcohol compounds decreased
in proportion to the total amount of aroma with the increasing of altitude, and the total
amount of lactone compounds and norisoprenoid compounds was higher in the honeys
obtained from low altitudes of region. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Geven Balı |
tr_TR |
dc.subject |
Rakım |
tr_TR |
dc.subject |
Aroma Maddeleri |
tr_TR |
dc.subject |
GS-MS-FID |
tr_TR |
dc.subject |
Astragalus honey |
tr_TR |
dc.subject |
Altitude |
tr_TR |
dc.subject |
Aroma Compounds |
tr_TR |
dc.title |
Adana ilinin değişik rakımlı bölgelerinden elde edilen geven balının aroma bileşiklerinin belirlenmesi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Determination of aroma compounds of astragalus honey obtained from different altitude in Adana |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
41253 |
tr_TR |