dc.contributor.author |
Yönet Eren, Firdevs |
|
dc.contributor.author |
Ceyhun Sezgin, Aybuke |
|
dc.contributor.author |
Kül Avan, Sevim |
|
dc.date.accessioned |
2021-09-09T07:35:43Z |
|
dc.date.available |
2021-09-09T07:35:43Z |
|
dc.date.issued |
2019-12-20 |
|
dc.identifier.isbn |
978-605-031-271-3 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/4695 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmanın amacı; paketli dondurmaların ambalaj etiket bilgilerinde yer alan katkı maddelerinden özellikle kıvam verici özellikte olan guar gamın bulunma durumunu ürün bazında incelemek ve kullanımına ilişkin mevcut durumu belirlemektir. Guar gamı gıdalarda özellikle kıvam verici, jelleştirici ve koyulaştırıcı amacıyla ilave edilen ve E 412 kodu ile bilinen gıda katkı maddesidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama ve doküman analizi yapılmıştır. Nevşehir’de farklı marketlerden toplanan vanilyalı, çikolatalı, bademli, antep fıstıklı ve meyveli olmak üzere toplam 36 paketli dondurmanın ambalaj bilgileri incelenmiş ve dondurmalarda bulunan kıvam verici ve stabilize edici katkı maddelerine ait bilgilerin içerik leri analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; ambalaj bilgileri incelenen paketli dondurmaların çoğunda guar gamın kullanıldığı ayrıca guar gamın tek başına kullanımı yerine diğer katkı maddeleriyle birlikte kullanımının yaygın olduğu görülmüştür. Ambalaj etiket bilgilerinde dondurma üretiminde ilave edilen katkı maddelerinin kullanım miktarının açıklanmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte incelenen dondurmaların ambalaj bilgilerinde ürünün Türk Gıda Kodeksi’ ne uygun olduğunu belirten herhangi bir ibarenin yer almadığı görülmüştür. Çalışma, tüketicileri gıdalarda kullanılan katkı maddeleri konusunda haberdar etmek ve alan yazındaki boşluğu doldurmak açısından önemlidir. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Gıda katkı maddesi |
tr_TR |
dc.subject |
Guar gam |
tr_TR |
dc.subject |
Dondurma |
tr_TR |
dc.title |
Gıda katkı maddesi guar gamın dondurma üretiminde kullanımına ilişkin bir araştırma |
tr_TR |
dc.title.alternative |
A research on the use of food additive guar gam in ice cream production |
tr_TR |
dc.type |
conferenceObject |
tr_TR |
dc.relation.journal |
IV. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/gastronomi ve mutfak sanatları bölümü/gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
261865 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-8912-0786 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
624 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
630 |
tr_TR |