Özet:
Yörelerin yeme ve içme kültürleri çeşitli faktörlerden etkilenerek geçmişte ortaya çıkmış ve insanların etkisiyle değişime uğrayarak günümüze kadar var olmaya çalışmıştır. Bir bölge ya da yörenin yiyecek içecek kültürünün zengin olması mutfak kültürünün sürdürülebilirliğini sağlaması açısından yeterli değildir. Toplumlara ait yeme içme kültürünün sürdürülebilirliği var olan kaynakların ve değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarımı ile sağlanabilmektedir. Zengin yöresel yiyecek ve içecek çeşitliliğini mutfak kültüründe barındıran Mersin yöresi, geçmişten günümüze kadar bölge ve ülke mutfak kültürüne olumlu katkılar sağlamıştır. Bu çalışmada doğal güzellikleri ile turizm açısından önemli bir yöre olan Mersin’nin mutfak kültürü incelenerek yöreye ait yemeklerle ilgili örneklere yer verilmiştir. Ayrıca çalışmada yörenin mutfak kültürü detaylandırılarak sürdürülebilirliğinin sağlanmasına ilişkin öneriler sunulmuş ve Mersin mutfağında yer alan cezerye, kerebiç, tantuni, batırık, içli köfte ve sıkma gibi yöresel lezzetlerin fotoğrafları, hazırlanışları ve sunum şekilleri hakkında bilgi verilmiştir. Bu çalışmanın ileride yapılacak olan benzer çalışmalara ışık tutarak katkı sağlayacağı düşünülmektedir.