dc.contributor.author |
Yönet Eren, Firdevs |
|
dc.contributor.author |
Ceyhun Sezgin, Aybuke |
|
dc.date.accessioned |
2021-09-09T07:34:04Z |
|
dc.date.available |
2021-09-09T07:34:04Z |
|
dc.date.issued |
2017-11-15 |
|
dc.identifier.uri |
https://utkm.kongresi.org/Belgeler/29/29/UTKM%20Bildiri%20%C3%96zeti%20Kitab%C4%B1.pdf |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/4692 |
|
dc.description.abstract |
Toplumların kültürel değerlerini gelenek, görenek ve alışkanlıklar oluşturmaktadır. Bu değerler uzun bir zaman sürecinde birikimler sonucu ortaya çıkmaktadır. Türk toplumunun alışkanlıkları arasında yer alan yeme ve içme alışkanlıkları kültürel açıdan önemli bir yere sahiptir. Çalışmamıza konu olan kahve ise yıllar boyunca sosyal ortamda önemli rol alan içeceklerin başında gelmektedir. Türk halkı tarafından sevilerek içilen ve hatırı sayılır özellikte olan kahvenin içme alışkanlığının yaklaşık olarak 5. yüzyıldan günümüze kadar devam ettiği bilinmektedir. Kahve coffea cinsi bir ağacın, kiraza benzeyen parlak kırmızı meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozdur. Kahvenin Arabistan’dan batı ülkelerine yayılması Osmanlı coğrafyası üzerinden sağlandığından Avrupalılar kahveyi Türk içeceği olarak adlandırmışlardır. Türk Kahve kültürü yaşayan geleneklerimiz arasında yer almaktadır. Günlük hayatın bir parçası olarak özellikle ikram edilme vasfıyla önceleri sosyal bir statü göstergesi olan kahve, eğlence, sohbet ve misafirlik gibi sosyal kurumların yeri doldurulamaz içeceği olarak somut olmayan kültürel miras haline gelmiştir. Bu kültürel değerin korunması ancak gelecek nesillere aktarılmasıyla mümkün olabilecektir. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Kahve |
tr_TR |
dc.subject |
Kültürel miras |
tr_TR |
dc.subject |
Yeme içme alışkanlığı |
tr_TR |
dc.title |
Kültürel miras açısından hatırı sayılır kahve |
tr_TR |
dc.title.alternative |
In terms of cultural heritage respectable coffee |
tr_TR |
dc.type |
other |
tr_TR |
dc.relation.journal |
I. Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
261865 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-8912-0786 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
144 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
144 |
tr_TR |