Yöresel ürünlerin gastronomi turizminin sürdürülebilirliği bakımından değerlendirilmesi: pestil ve köme örneği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Yönet Eren, Firdevs
dc.contributor.author Ceyhun Sezgin, Aybuke
dc.date.accessioned 2021-09-09T07:33:43Z
dc.date.available 2021-09-09T07:33:43Z
dc.date.issued 2017-12-29
dc.identifier.isbn 978-605-4697-14-4
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/4691
dc.description.abstract Ülkemizin bulunduğu coğrafi konum ve iklim birçok tarımsal ürünün yetiştirilmesine ve çeşitlenmesine imkân sağlamaktadır. Geçmişten günümüze kadar olan süreçte insanlar yaşadıkları bölgelerde yetişen ürünleri değerlendirerek değişik tat ve lezzetlere sahip yörelere özgü yiyecek ve içecek üretmişlerdir. Çalışmaya konu olan pestil ve köme Gümüşhane yöresinde dut meyvesinden elde edilen yöresel ürünler arasında bulunur. Bu yöre coğrafi özellikleri ve mikro klima iklim yapısı nedeniyle pestil ve köme üretiminde kullanılan dut ve diğer meyvelerin yetiştirilmesi için uygundur. Pestil; dut, bal, süt ve un karışımına fındık veya ceviz eklenmesi ve kurutulması ile elde edilen besin değeri yüksek bir yiyecektir. Dut pestilinin vücutta doku ve hücrelerin yenilenmesi, su dengesinin korunması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve enerji vermesi gibi sağlık açısından olumlu etkileri bulunmaktadır. Köme ise; ceviz parçalarının ipe dizildikten sonra pestilinde ham maddesi olan karışıma batırılması ve kurutulmasıyla elde edilmektedir. Köme bileşiminde bulunan fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar B grubu vitaminler, mineraller, yağ ve protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle insan sağlığı açısından önemlidir. Çalışmada; pestil ve kömenin gastronomi turizmi açısından destinasyon nedeni olarak öneminin ortaya konulması hedeflenmiştir. Ayrıca bu geleneksel ürünlerin sağlık açısından olumlu yönlerinin ön plana çıkarılarak üretiminde sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gelecek nesillere lezzeti ve kalitesinden ödün verilmeden aktarılması için öneriler sunulmuştur. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Yöresel ürün tr_TR
dc.subject Gastronomi tr_TR
dc.subject Pestil tr_TR
dc.subject Köme tr_TR
dc.title Yöresel ürünlerin gastronomi turizminin sürdürülebilirliği bakımından değerlendirilmesi: pestil ve köme örneği tr_TR
dc.title.alternative Evaluation of local products for sustainability of gastronomy tourism: the cases of pestil and köme tr_TR
dc.type conferenceObject tr_TR
dc.relation.journal 1 st International Sustainable Tourism Congress tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tr_TR
dc.contributor.authorID 261865 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0001-8912-0786 tr_TR
dc.identifier.startpage 198 tr_TR
dc.identifier.endpage 206 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster