dc.contributor.author |
Yönet Eren, Firdevs |
|
dc.contributor.author |
Ceyhun Sezgin, Aybuke |
|
dc.date.accessioned |
2021-09-09T07:33:43Z |
|
dc.date.available |
2021-09-09T07:33:43Z |
|
dc.date.issued |
2017-12-29 |
|
dc.identifier.isbn |
978-605-4697-14-4 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/4691 |
|
dc.description.abstract |
Ülkemizin bulunduğu coğrafi konum ve iklim birçok tarımsal ürünün yetiştirilmesine ve çeşitlenmesine imkân sağlamaktadır. Geçmişten günümüze kadar olan süreçte insanlar yaşadıkları bölgelerde yetişen ürünleri değerlendirerek değişik tat ve lezzetlere sahip yörelere özgü yiyecek ve içecek üretmişlerdir. Çalışmaya konu olan pestil ve köme Gümüşhane yöresinde dut meyvesinden elde edilen yöresel ürünler arasında bulunur. Bu yöre coğrafi özellikleri ve mikro klima iklim yapısı nedeniyle pestil ve köme üretiminde kullanılan dut ve diğer meyvelerin yetiştirilmesi için uygundur. Pestil; dut, bal, süt ve un karışımına fındık veya ceviz eklenmesi ve kurutulması ile elde edilen besin değeri yüksek bir yiyecektir. Dut pestilinin vücutta doku ve hücrelerin yenilenmesi, su dengesinin korunması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve enerji vermesi gibi sağlık açısından olumlu etkileri bulunmaktadır. Köme ise; ceviz parçalarının ipe dizildikten sonra pestilinde ham maddesi olan karışıma batırılması ve kurutulmasıyla elde edilmektedir. Köme bileşiminde bulunan fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar B grubu vitaminler, mineraller, yağ ve protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle insan sağlığı açısından önemlidir. Çalışmada; pestil ve kömenin gastronomi turizmi açısından destinasyon nedeni olarak öneminin ortaya konulması hedeflenmiştir. Ayrıca bu geleneksel ürünlerin sağlık açısından olumlu yönlerinin ön plana çıkarılarak üretiminde sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gelecek nesillere lezzeti ve kalitesinden ödün verilmeden aktarılması için öneriler sunulmuştur. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Yöresel ürün |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomi |
tr_TR |
dc.subject |
Pestil |
tr_TR |
dc.subject |
Köme |
tr_TR |
dc.title |
Yöresel ürünlerin gastronomi turizminin sürdürülebilirliği bakımından değerlendirilmesi: pestil ve köme örneği |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Evaluation of local products for sustainability of gastronomy tourism: the cases of pestil and köme |
tr_TR |
dc.type |
conferenceObject |
tr_TR |
dc.relation.journal |
1 st International Sustainable Tourism Congress |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
261865 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-8912-0786 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
198 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
206 |
tr_TR |