Resveratrolün Drosophila melanogaster'in gelişimi üzerine etkilerinin incelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Tamtürk, Erkut
dc.contributor.author Atlı, Emel
dc.date.accessioned 2020-01-24T11:53:59Z
dc.date.available 2020-01-24T11:53:59Z
dc.date.issued 2019-06
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/441
dc.description.abstract Bu çalışmada resveratrolün Drosophila melanogaster'in gelişim biyolojisi (gelişim dönemleri, ortalama yavru döl sayısı, eşey oranı) üzerine etkileri araştırılmıştır. Drosophila melanogaster larvalarına 50 µM, 100 µM ve 200 µM dozlarında resveratrol uygulanmış ve kontrol grubuyla karşılaştırılmıştır. Gelişim dönemlerinin izlenmesi için belirlenen dozlarda resveratrol Drosophila melanogaster 3. evre larvalarına uygulanmıştır. Larvadan pupaya, pupadan ergine geçiş süreleri, sayıları not edilmiş ve kontrol grubuyla karşılaştırılmıştır. Larvadan pupaya geçiş oranlarında uygulama gruplarında kontrol grubuna göre değişimler tespit edilmiştir. Ancak bu değişimler istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0.05). Larvadan pupaya geçiş sürelerine bakıldığında ise, resveratrol uygulama gruplarının tümünde larvadan pupaya geçiş süresi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede uzamıştır (p<0.05). Pupadan ergine geçen bireylerin oranlarına bakıldığında da uygulama gruplarında kontrole göre bir düşüş olduğu görülmektedir. Ancak bu düşüş istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0.05). Pupadan ergine geçiş sürelerinde ise anlamlı farklar göze çarpmaktadır. Resveratrolün tüm dozları pupadan ergine geçiş süresinde gecikmeye neden olmuştur (p<0.05). Resveratrolün D. melanogaster'in yavru döl sayısı ve eşey oranına etkisi, uygulama görmüş larvalardan gelişen dişi bireyler kullanılarak belirlenmiştir. Kontrol grubuna göre 50 µM, 100 µM ve 200 µM resveratrol uygulama gruplarının ortalama yavru döl sayılarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı saptanmıştır (p<0.05). Resveratrol uygulamaları kontrole göre eşey oranında anlamlı bir değişime neden olmamıştır (p<0.05). Sonuçlar genellikle olumlu etkileri ile tanınan resveratrolün Drosophila melanogaster gelişim biyolojisi üzerinde olumsuz etki gösterdiğini ortaya koymaktadır. Yaptığımız deney ve analizlerin sonucu resveratrolün bir fitoöstrojen olabileceği düşüncesini destekler niteliktedir. Ayrıca resveratrolün düşük dozlarının gelişim üzerinde daha etkili olması da "düşük doz hipotezi" olarak bilinen görüşü desteklemektedir. tr_TR
dc.description.abstract In this study, the effects of resveratrol on the developmental biology (developmental stages, mean offspring number, sex ratio) of Drosophila melanogaster. Larvae of Drosophila melanogaster were exposed to 50 µM, 100 µM, 200 µM resveratrol and compared to the control group. Resveratrol was exposed to 3rd instar larvae of Drosophila melanogaster at determined doses for monitoring developmental stages. The transition times from larva to pupa, from pupa to adult were noted and compared with the control group. The changes in pupation percentages were determined in the exposure groups compared to the control group. However, these changes were not statistically significant (p>0.05). When larvae to pupae transition times were examined, the pupation time was significantly longer in all resveratrol exposure groups (p<0.05). When the percetages of individuals passing from pupa to adult is examined, it is seen that there is a decrease in exposure groups compared to control. However, this decrease is not statistically significant (p>0.05). Statistically significant differences are observed in the transition times from pupa to adult. All doses of resveratrol caused developmental delay (p<0.05). The effect of resveratrol on the number of offspring and sex ratio of D. melanogaster was determined using female individuals from the exposed larvae. It was found that the mean offspring numbers of 50 µM, 100 µM and 200 µM resveratrol exposure groups decreased statistically significant compared to the control group (p<0.05). Resveratrol exposures did not cause a significant change in sex ratio compared to control (p <0.05). The results show that resveratrol, which is generally known for its positive effects, has a negative effect on the developmental biology of Drosophila melanogaster. The results of our experiments and analyzes support the idea that resveratrol may be a phytoestrogen. In addition, low doses of resveratrol are more effective on development, supporting the idea known as the "low dose hypothesis". tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Drosophila melanogaster tr_TR
dc.subject resveratrol tr_TR
dc.subject gelişim tr_TR
dc.subject yavru döl sayısı tr_TR
dc.subject eşey oranı tr_TR
dc.subject Drosophila melanogaster tr_TR
dc.subject resveratrol tr_TR
dc.subject development tr_TR
dc.subject mean offspring number tr_TR
dc.subject sex ratio tr_TR
dc.title Resveratrolün Drosophila melanogaster'in gelişimi üzerine etkilerinin incelenmesi tr_TR
dc.title.alternative Investigation of the effects of resveratrol on the development of Drosophila melanogaster tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Anabilim Dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 22697 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster