Özet:
Patates (Solanum tuberosum L.), çeşitli iklim bölgelerine kolaylıkla uyum sağlayabilen ve dünyanın hemen her yerinde tarımı yapılabilen bir bitkidir. Dünyada, üretim miktarı açısından buğday, mısır ve çeltikten sonra patates gelmektedir. İçerdiği karbonhidrat, protein, mineral maddeler, vitaminler ve antioksidan maddelerle insan beslenmesinde önemli bir yeri vardır.
Haşlanarak, kızartılarak veya yemekler içinde kullanılabildiği gibi gıda sanayisinde de dondurulmuş parmak patates, cips, püre ve konserve gibi çeşitli ürünlere işlenmektedir. Ayrıca patates nişastası, unu ve endüstriyel alkol üretiminde hammadde olarak kullanılmaktadır.
Patates yumrularının kabuk rengi açık sarı, sarı, kahverengi, mor, kırmızı veya mavi olabilmektedir. Et rengi ise beyaz, kirli beyaz, açık sarı, sarı ve koyu sarı olabildiği gibi kırmızı, mavi, pembe ve mor renkli olan patates çeşitleri de bulunmaktadır. Beyaz ve sarı patates çeşitlerine göre daha fazla antioksidan özellik gösteren bileşikleri içermeleri ve
daha uzun süre depolanabilmeleri nedeniyle renkli patates çeşitlerine duyulan ilgi gün geçtikçe artmaktadır.
Bu projede, Niğde ilinde ıslah çalışmaları devam eden bazı renkli patates klonlarının kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Elde edilecek verilerin, ıslah çalışmalarına katkı sunacağı ve literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.