Özet:
Bu proje Darıca Köyü Pb-Zn-(Ag) epitermal cevherleşmesi ile ilişkili Orta-Geç Eosen Kabaköy Formasyonuna ait volkanik kayaçlar ve bu kayaçları kesen Kaçkar Granitoyidi II’nin mineralojik ve jeokimyasal özelliklerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, arazi çalışmaları ve mineraloji-petrografi ve jeokimya analizleri gerçekleştirilmiştir.
Doğu Pontidlerin güney zonunda yeralan çalışma alanında mineralizasyon ve alterasyon zonları Kabaköy Formasyonu içerisinde KB-GD ve KD-GB doğrultulu kırık hatları boyunca gelişmiştir. Bölgede hidrotermal çözeltilerin işlevleri sonucu yan kayaçta propilitik (klorit, epidot, kalsit, pirit) ve serizitik (serizit, kuvars, pirit) ve arjillik (kuvars, illit, kaolinit) alterasyon ürünleri gelişmiştir. Cevherleşmenin mineral parajenezi sfalerit, galenit, pirit ve tennantitten oluşur. Kuvars ve barit ise gang mineralleridir.
Cevherleşmeye ev sahipliği yapan Orta-Geç Eosen yaşlı volkanik kayaçlar bazalt, bazaltik andezit ve andezit bileşimindedir. Volkanik kayaçları kesen Geç Eosen yaşlı Kaçkar Plütonu II ise kuvars-monzonit ve monzonit bileşimine sahiptir. Her iki tip magmatik kayaçta okyanus sırtı granitoyidlerine göre normalize edilmiş diyagramlarda büyük iyon çaplı litofil elementlerce (LILE; Rb, Ba, Th ve K) kalıcılığı yüksek elementlere (HFSE; Ta, Nb, Ce, Hf, Y ve Zr) göre zenginleşme eğilimi sunar. Tektonik ayırtman diyagramlarında magmatik kayaçlar yay volkanitleri alanına düşer.