Özet:
Proteinler, canlılarda bilinen temel katalitik fonksiyonlarının yanı sıra, yapısal, taşıma, sinyal iletimi, depolama, savunma gibi hemen her hücresel fonksiyonda görev alan hayati biyomoleküllerdir. Genetik analizlerdeki hızlı gelişmelere paralel olarak doğan proteomiks alanı, canlı organizmalarda proteinlerin çeşitli koşullar altındaki değişimlerini, proteinlerin birbirleriyle ve diğer moleküller ile olan etkileşimlerini, yapı-fonksiyon özelliklerini, kısacası proteinlere odaklanan analizlerin tümünü kapsayan bir bilim dalıdır. Günümüzde özellikle tıp alanında da çeşitli hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılabilecek biyobelirteçler arasında da proteinler önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde önemli hale gelen protein araştırmalarının önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceği öngörülebilir.
Moleküler biyoloji araştırmalarında birçok noktada proteinlere yönelik analizlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu projenin amacı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü bünyesinde temel protein analizlerinin yapılabileceği bir başlangıç teçhizat alt yapısı oluşturmaktır. Proje kapsamında protein elektroforezi (poliakrilamit jel elektroforezi) ve membrana aktarım (blotting) tekniklerinin uygulanabileceği teçhizatlar satın alınmıştır. Ayrıca hassas terazi, mini santrifüj, karıştırıcı, çalkalayıcı ve pH metre gibi bir moleküler biyoloji laboratuvarında bulunması gereken temel bazı cihazlar ve sarf malzemeler de alınmıştır.
Proje sonunda bahsi geçen analizlerin yapılabileceği bir başlangıç laboratuvarının temeli atılmıştır. Bu laboratuvarın gelişmesi ile gerek bölüm öğrencileri protein analizleri konusunda uygulama yapma şansı bulabilecek, gerekse de çalışmalarında bu analizlere ihtiyaç duyan üniversitemiz akademik personeline ortak çalışma ve projeler ile destek olunacaktır.