dc.contributor.author |
Kendir, Hakan |
|
dc.contributor.author |
Özkoç, Aziz Gökhan |
|
dc.date.accessioned |
2021-08-04T11:43:51Z |
|
dc.date.available |
2021-08-04T11:43:51Z |
|
dc.date.issued |
2018-11-01 |
|
dc.identifier.citation |
Kendir, H., & Özkoç, A. G. (2018). Otel İşletmelerinde Çalışanların Kariyer Tatmini ve Kariyer Bağlılığı İlişkisinde Öz Yeterliliğin Rolü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(4), 78-112. |
tr_TR |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/3975 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmanın amacı, otel işletmelerinde çalışanların kariyer bağlılığı ve kariyer tatmini
ilişkisinde öz yeterliliğin rolünü belirlemektir. Otel işletmelerinde çalışanların kariyer
bağlılığı, kariyer tatmini ve öz yeterlilik düzeylerini ölçmek için daha önce benzer
çalışmalarda yer alan ölçekler kullanılmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda elde
edilen teorik temellere dayanılarak çalışmaya konu olan değişkenleri kapsayan bir model
oluşturulmuş ve modele ilişkin analiz sonuçları incelenmiştir. Çalışma kapsamında,
örnekleme yöntemi olarak kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiş ve Türkiye’nin en
önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya’da faaliyet gösteren beş yıldızlı otel
işletmeleri çalışanları üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Yapılan anket çalışması
sonucunda ulaşılan bulgulara göre, çalışanların kariyer bağlılıklarının kariyer tatminlerini
anlamlı ve doğrusal yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca çalışanların öz yeterlilik
düzeylerinin, kariyer bağlılığı ve kariyer tatmini arasındaki olumlu ilişki üzerinde
düzenleyici bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ulusal literatürde üç değişkeni bir arada
düzenleyici etki modeli ile ilk kez çözümleyen bu çalışma kariyer bağlılığı, öz yeterlilik ve
kariyer tatmini değişkenlerinin hem çalışanlar hem de işletmeler açısından önemine
değinmektedir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
This study aims to show whether there is a role of self-efficacy in the relationship between
career commitment and career satisfaction of employees in hotel enterprises. In order to
determine the career commitment, career satisfaction and self-efficacy of employees in
hotel enterprises scales that had been used in similar studies before were made used of.
Based on the theoretical foundations obtained as a result of the literature review, a model
covering the variables involved in the study was created and analysis results related to the
model were examined. Within the scope of the study, convenience sampling method was
preferred as a sampling method and a questionnaire was conducted with the employees of
five star hotel enterprises in Antalya, which is considered as the tourism centre of Turkey.
According to the findings obtained as a result of the questionnaire study, it was determined
that employees' career commitment influenced career satisfaction significantly in the linear
direction. In addition, self-efficacy levels of employeeshave a moderator impact on the
positive relationship between career commitment and career satisfaction. This study, which
is the first in the national literature to analyze the three variables together with moderator
impact model, mentions the importance of variables of career commitment, self-efficacy
and career satisfaction in terms of both employees and businesses. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.relation.isversionof |
10.21325/jotags.2018.299 |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Otel işletmeleri |
tr_TR |
dc.subject |
Kariyer bağlılığı |
tr_TR |
dc.subject |
Kariyer tatmini |
tr_TR |
dc.subject |
Öz yeterlilik |
tr_TR |
dc.subject |
Hotel enterprises |
tr_TR |
dc.subject |
Career commitment |
tr_TR |
dc.subject |
Career satisfaction |
tr_TR |
dc.subject |
Self-efficacy |
tr_TR |
dc.title |
Otel işletmelerinde çalışanların kariyer tatmini ve kariyer bağlılığı ilişkisinde öz yeterliliğin rolü |
tr_TR |
dc.title.alternative |
The role of self-efficacy in the relationship between career satisfaction and career commitment of employees in hotel enterprises |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Journal of Tourism and Gastronomy Studies |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Sakarya uygulamalı bilimler üniversitesi/turizm fakültesi/turizm işletmeciliği bölümü/turizm işletmeciliği anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
34174 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-1356-1339 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
111160 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000 0001 8420 8228 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
6 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
4 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
78 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
112 |
tr_TR |