dc.contributor.author |
Aydemir, Durmuş Ali |
|
dc.date.accessioned |
2021-07-27T06:44:51Z |
|
dc.date.available |
2021-07-27T06:44:51Z |
|
dc.date.issued |
2019-12 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/3904 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmanın amacı, gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi alan lisans
öğrencilerinin kariyer beklentilerini ölçmektir. Gastronominin her geçen gün önem
kazanması, Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitiminin de yaygınlaşmasına sebep
olmuştur. Türkiye de 2003 yılında başlayan Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitimi
her geçen sene yaygınlaşarak, 2017 yılında 56 programı bulmuştur.
Araştırmanın ana kütlesini, İç Anadolu Bölgesi‟nde bulunan devlet üniversitelerinde
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında eğitim gören lisans öğrencileri
oluşturmaktadır. Anket yolu ile toplanan veriler istatiksel paket programlar yoluyla
analiz edilmiştir.
Öğrencilerin kariyer beklenti düzeylerinin, demografik özelliklerine göre farklılık
gösterip göstermediğini tespit etmek amacıyla yapılan “t‟‟ testi ve “Anova‟‟ testi
sonuçlarına göre; öğrencilerin cinsiyetleri ile kariyer beklentileri arasında anlamlı bir
farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir. Ortaöğretimde alan ile ilgili ders alma ve
kariyer beklentileri arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir.
Ayrıca öğrencilerin yaşadıkları coğrafi bölge değişkeni ile kariyer beklentileri
arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir.
Öğrenim görülen sınıf, yaş ve ailenin aylık geliri değişkenleri ile kariyer beklentileri
arasında anlamlı farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. Yine yapılan “t” testi ve
“Anova” testi sonuçlarına göre; Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında staj yapan
öğrenciler ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında staj yapmayan öğrencilerin
kariyer beklentileri arasında anlamlı farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Journal of tourism and gastronomy studies |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomi |
tr_TR |
dc.subject |
Eğitim |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi |
tr_TR |
dc.subject |
Kariyer beklentisi |
tr_TR |
dc.title |
Gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi alan üniversite öğrencilerinin kariyer beklentileri: Lisans öğrencilerine yönelik bir araştırma |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir üniversitesi Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz turizm meslek yüksekokulu/seyahat-turizm ve eğlence hizmetleri bölümü/turist rehberliği pr. |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
204725 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
3225 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
3248 |
tr_TR |