Ekstraksiyon koşullarının nar (Punica Granatum L.) çiçeği ekstraktlarının antioksidan aktivite ve toplam fenolik İçeriği üzerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Özer, Cem Okan
dc.contributor.author Var, Ganime Beyzanur
dc.contributor.author Demir Özer, Ezgi
dc.date.accessioned 2021-07-16T13:14:20Z
dc.date.available 2021-07-16T13:14:20Z
dc.date.issued 2021-07
dc.identifier.citation Özer CO, Var GB, Demir Özer E 2021. Ekstraksiyon Koşullarının Nar (Punica Granatum L.) Çiçeği Ekstraktlarının Antioksidan Aktivite ve Toplam Fenolik İçeriği Üzerine Etkisi. KSÜ Tarım ve Doğa Derg 24 (5): 915-920. DOI: 10.18016/ksutarimdoga.vi.827377. tr_TR
dc.identifier.uri http://dogadergi.ksu.edu.tr/en/download/article-file/1402283
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/3815
dc.description.abstract Bu çalışma kapsamında nar (Punica granatum L.) çiçeğinden farklı parametreler altında elde edilen ekstraktların antioksidan aktiviteleri ve toplam fenolik içerikleri üzerine ekstraksiyon koşullarının etkisi incelenmiştir. Nar çiçeklerinden su ve etanol kullanılarak 40-60 °C sıcaklık ve 40-60 dk süre ile ekstraktlar elde edilmiş ve liyofilize edilerek kurutulmuştur. Liyofilize ekstraktların antioksidan aktiviteleri 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikal giderme aktivitesi ve β-karoten ağartma yöntemleri kullanılarak tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları, ekstraktların antioksidan aktivite ve fenolik madde içeriğine ekstraksiyon sırasında kullanılan çözücü, sıcaklık, süre ve bu faktörlerin bazı interaksiyonlarının önemli seviyede etkisi olduğunu göstermiştir. Etanol ile hazırlanan ekstraktların su ile hazırlanan ekstraktlara kıyasla daha yüksek antioksidan aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca etanol ile hazırlanan ekstraktların toplam fenolik madde içeriği de daha yüksek bulunmuştur. Etanol kullanılarak, 60 °C sıcaklık ve 40 dk sürede gerçekleştirilen ekstraksiyon işlemi ile elde edilen ekstraktların ortalama %85 DPPH radikali giderim aktivitesine ve %70 β-karoten ağartma aktivitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Bu ekstraktların ortalama 70.36 mg GAE-g fenolik bileşen içerdiği tespit edilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract In this study, the effects of extraction conditions on the antioxidant activities and total phenolic contents of extracts obtained from pomegranate (Punica granatum L.) flower under different parameters were investigated. Extracts were obtained from pomegranate flowers using water and ethanol at 40-60 °C for 40-60 minutes, and were lyophilized. The antioxidant activities of lyophilized extracts were determined by using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activity and β-carotene bleaching methods. The results of the study revealed that the solvent, temperature, time and some interactions of these factors have a significant effect on the antioxidant activity and phenolic compound content of the extracts. It reported that extracts prepared with ethanol show higher antioxidant activity compared to extracts prepared with water. In addition, the total phenolic content of the extracts prepared with ethanol was found to be higher. It was determined that the extracts obtained by the extraction process performed at 60 °C for 40 minutes using ethanol had an average of 85% DPPH radical removal activity and 70% βcarotene bleaching activity. The average phenolic component content of these extracts was determined as 70.36 mg GAE-g. tr_TR
dc.description.sponsorship Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje No: BBAP20F12) tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.relation.isversionof 10.18016/ksutarimdoga.vi.827377 tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Nar çiçeği ekstraktı tr_TR
dc.subject Antioksidan aktivite tr_TR
dc.subject Fenolik içerik tr_TR
dc.subject Pomegranate flower extract tr_TR
dc.subject Antioxidant activity tr_TR
dc.subject Phenolic content tr_TR
dc.title Ekstraksiyon koşullarının nar (Punica Granatum L.) çiçeği ekstraktlarının antioksidan aktivite ve toplam fenolik İçeriği üzerine etkisi tr_TR
dc.title.alternative Effects of Extraction Conditions on Antioxidant Activity and Total Phenolic Content of Pomegranate (Punica Granatum) Flower Extracts tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş veli Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü tr_TR
dc.contributor.authorID 17138 tr_TR
dc.contributor.authorID 14868 tr_TR
dc.identifier.volume 24 tr_TR
dc.identifier.issue 5 tr_TR
dc.identifier.startpage 915 tr_TR
dc.identifier.endpage 920 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster