dc.contributor.author |
Aydın, Şule |
|
dc.contributor.author |
Eren, Duygu |
|
dc.contributor.author |
Sözbilen, Gülhan |
|
dc.date.accessioned |
2021-07-02T07:13:00Z |
|
dc.date.available |
2021-07-02T07:13:00Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
|
dc.identifier.citation |
AYDIN, Ş., EREN, D., & SÖZBİLEN, G. (2018). Gastronomik Miras İçerisinde Yer Alan Yöresel Yemeklerin Restaurant Menülerinde Kullanılması Göreme Örneği. Presented at the Uluslararası Gastronomi Araştırmaları Kongresi |
tr_TR |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/3468 |
|
dc.description.abstract |
Canlıların en temel fizyolojik ihtiyaçlarından birisi de beslenmedir. İnsanların tatilleri esnasında da en temel ve en önemli ihtiyaçlarından birisi yine beslenme ihtiyacı olmaktadır. Bu nedenle turizm sektörünün temel kurumlarından birisini yiyecek-içecek işletmeleri oluşturmaktadır. Ancak özellikle kültür turizmi gibi alternatif turizm türlerinin yaygınlaşmaya başlamasıyla değişen turist profillerine göre yeme-içme salt fizyolojik ihtiyaç olmaktan çıkmış, tatil deneyiminin en önemli parçalarından biri olmuştur. İnsanlar gittikleri bölgelerin kültürlerini tanımak istediklerinde, yöneldikleri deneyimlerin başında o destinasyonun yemekleri gelmektedir. Hatta sadece yemek tatmak, yemek yarışmaları ve festivallerine katılmak için bile seyahat etmeye başlamışlardır. Böylece alternatif turizm türlerinden biri olarak değerlendirilen “gastronomi turizmi” ortaya çıkmış ve “yöresel yemekler” önem kazanmıştır. Anadolu’nun ziyaretçilerine sunduğu mutfak kültürü ve miras yemekleri oldukça zengindir. Kültürel turizmin en önemli merkezlerinden biri olan Kapadokya’nın kalbi Nevşehir’in yemekleri de bu zengin mutfağın unsurlarındandır. Bu çalışma, Nevşehir’in yöresel yemeklerinin retoran menülerinde yer almalarıyla ilgili bir durum tespiti ve ulaşılan sonuçlar ışığında işletmelere önerilerde bulunmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, literatür incelemesi yapılmış ve Nevşehir yemekleri ile ilgili bilgi paylaşan web siteleri taranmıştır. Buralarda en çok tekrarlanan “Nevşehir tava, ağpakla (çömlekte kuru fasulye), nohutlu yahni, sızgıt, soğanlama, düğü çorbası, sütlü çorba, dolaz, aside, dıvıl ve ayva dolması” bu çalışma kapsamında Nevşehir’in yöresel yemekleri olarak kabul edilmiştir. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden alınan 2017 müze giriş sayılarına göre en çok ziyaretçiyi Göreme Açık Hava Müzesi’nin almıştır. Bu nedenle, çalışmanın evreni olarak Göreme’de faaliyette bulunan birinci sınıf restaurantlar seçilmiştir. Göreme belediyisinden kayıtlı birinci sınıf restaurantların listesi istenmiş ve alınan listede yer alan 38 restaurantın menüleri incelenmiştir. Çalışma neticesinde, Nevşehir’de en çok ziyaret edilen Göreme’de yer alan birinci sınıf restaurantlarda yöresel yemeklerin yeteri kadar sunulmadığı, bunun da kültür turizminin en önemli merkezlerinden olan Kapadokya’nın kalbi Nevşehir için, giderilmesi gereken büyük bir eksiklik olduğu tespit edilmiştir. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Turizm |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomi |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomik miras |
tr_TR |
dc.subject |
Yöresel yemekler |
tr_TR |
dc.subject |
Miras mutfaklar |
tr_TR |
dc.title |
Gastronomik miras içerisinde yer alan yöresel yemeklerin restaurant menülerinde kullanılması: Göreme örneği |
tr_TR |
dc.type |
conferenceObject |
tr_TR |
dc.relation.journal |
International Gastronomy Tourism Studies Congress |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/turizm işletmeciliği bölümü/turizm işletmeciliği anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
59459 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
58873 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
240754 |
tr_TR |