dc.contributor.author |
Uçuk, Ceyhun |
|
dc.contributor.author |
Buyruk, Lütfi |
|
dc.date.accessioned |
2021-06-24T10:19:01Z |
|
dc.date.available |
2021-06-24T10:19:01Z |
|
dc.date.issued |
2020-10-30 |
|
dc.identifier.citation |
Uçuk, C , Buyruk, L . (2020).Postmodernizmin Türk mutfak kültürüne etkileri üzerine kavramsal bir değerlendirme. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , 4 (2) , 270-286 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/gastoria/issue/57634/793313 |
tr_TR |
dc.identifier.issn |
2602-4144 |
|
dc.identifier.uri |
dergipark.org.tr/en/pub/gastoria/issue/57634/793313 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/3041 |
|
dc.description.abstract |
Küreselleşen dünyada ekonomik ilişkiler, teknolojik gelişmeler, yönetilen
tüketim algısı insanlar ve toplumlar üzerinde karakteristik bazı değişimlere yol
açmaktadır. Bu değişimler arasında mutfak kültürlerindeki değişiklikler de
oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Kültürün en belirgin ifade araçlarından
biri olan mutfak kültürünün de günümüzde diğer birçok kültürel faaliyet
alanında olduğu gibi modernizm sonrası dönem ve bu dönemin getirilerinden
etkilendiği görülmektedir. Binlerce yıllık mutfak kültürü birikiminin temel
karakteristik özelliklerine bile derinlemesine nüfuz eden postmodernizm,
modernizm kadar kökten ve radikal bir dönüşüm ile kendisini
göstermemektedir. Bu çalışmada modernizme oranla daha ılımlı, sert bir
reddedişten uzak, inanca saygılı ve mesafeli bir genel görüşün temsilcisi
konumunda olan postmodernizmin Türk mutfağındaki yansımaları
irdelenmiştir. Bu bağlamda postmodernizm ekseninde Türk mutfağındaki
sosyo-kültürel, dinsel ve teknolojik değişimler gastronomik bir bakış açısı ile
ortaya konulmaya çalışılmıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
In today's globalized world, economic relations, technological developments and the perception of managed consumption lead to some characteristic changes in people and societies. Among these changes, changes in culinary cultures also take a very important place. The culinary culture, one of the most distinctive means of expression of culture, is influenced by the post-modern period and the returns of this period, as is the case in many other cultural activities today. Postmodernism, which penetrates deeply into even the basic characteristics of thousands of years of culinary culture accumulation, does not manifest itself as radically and radically as modernism. In this study, the reflections of postmodernism in Turkish cuisine, which is more moderate than modernism, far from a harsh rejection, is representative of a general view that is respectful of faith and distant, are examined. In this context, socio-cultural, religious and technological changes in Turkish cuisine in the axis of postmodernism were tried to be put forward with a gastronomic perspective. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Postmodernizm |
tr_TR |
dc.subject |
Türk mutfağı |
tr_TR |
dc.subject |
Türk mutfak kültürü |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomi |
tr_TR |
dc.subject |
Yemek postmodernism |
tr_TR |
dc.subject |
Turkish cuisine |
tr_TR |
dc.subject |
Turkish cuisine culture |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomy |
tr_TR |
dc.subject |
Food |
tr_TR |
dc.title |
Postmodernizmin Türk mutfak kültürüne etkileri üzerine kavramsal bir değerlendirme |
tr_TR |
dc.title.alternative |
A conceptual evaluation on the effects of postmodernism on Turkish cuisine culture |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/gastronomi ve mutfak sanatları bölümü/gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
114183 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
4 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
2 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
270 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
286 |
tr_TR |